
 

 

Opinion No. 59-116  

August 20, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Charles L. Craven Assistant District Attorney First Judicial District Aztec, New 
Mexico  

{*180} This is in response to your recent request for an opinion on the following 
questions:  

1. Can employees of San Juan County, which county became an affiliated public 
employer in 1955, who were employed by the county from 1947 to 1955 obtain full 
credit for those years (1947-1955) by paying the comparable deduction plus interest 
together with the total sum of matching contributions?  

2. Do the back payments, where they are found to be permitted under the act, have to 
be made in a lump sum or may the payments be made in installments?  

3. Can a person now employed by an affiliated public employer obtain credit for 
retirement during the years 1947-1950 when that person was serving in the State 
Legislature?  

The answers to your questions are as follows:  

1. No.  

2. Back payments may be accepted in lump sums or in installments, according to the 
agreement between the Public Employees' Retirement Board and the person seeking to 
make the payment for additional service.  

3. Yes.  

Section 5-5-6, Subsection 3, N.M.S.A., 1953 Comp. PS. (being the codification of 
Chapter 371, Laws of 1959), provides the basis by which an exempt person may be 
returned to membership. A very careful reading of Section 5-5-6 discloses that a 
person, in order to be "an exempt employee" under that section, must have been 
employed by an affiliated public employer.  

Those persons who were employed by San Juan County from 1947 to 1955 were not in 
the service of an affiliated public employer. They could not qualify under the above 
section.  

Those employees, however, who elected in 1955, when the County became affiliated, 
not to participate, would at this time make back payments and obtain credit for 



 

 

retirement back to 1955. This is the purpose of Section 5-5-6 referred to above. It is not 
the purpose of this section, nor can the language be construed, to allow the employees 
of a non-affiliated public employer to obtain credit for that period of service for a public 
employer {*181} when that employer affirmatively chose not to participate in the 
retirement program.  

It is possible that some employees who are now working for the county of San Juan 
were employed during 1947 to 1955, or any part thereof, for another employer who was 
an affiliated public employer by who, at that time, individually exempted themselves 
from the operation of the Act. Those employees could now make their back payments 
and be entitled to credit for the period of time spent in the employ of the affiliated public 
employer between those dates.  

Your second question is also answered by Section 5-5-6, Sub-section 3, N.M.S.A., 1953 
Comp. PS. It is provided that the person who qualifies to make back payments may 
"enter into an agreement with the retirement board to pay into the association" 
(Emphasis supplied) either his share of the contributions for the period sought to be 
credited plus interest or, his share plus interest and the share which would have been 
contributed by the employer in the event the employer will not pay this amount. The 
quoted and underlined portion of the section above clearly provides the Retirement 
Board with the power to accept installment payments if the Board deems it desirable. 
The Board may also require a lump sum payment. It is within the discretion of the Board 
to establish a method by which back payments shall be made.  

In answer to your third question, the legislator would be entitled to make his back 
payments and obtain credit for the service rendered between the years 1947-1950. The 
Legislature was, during the years, considered an affiliated public employer. Chapter 
167, Laws of 1947, as amended by Chapter 174, Laws of 1949, established optional 
membership for state elected officers. The individual legislator could exempt himself 
from the Association by refusing to act affirmatively. It is immaterial whether a person 
became exempt by virtue of an affirmative act or through a failure to act. The prime 
question is whether or not the person, as opposed to the public employer, exempted 
himself from the Association. If the public employer, by resolution of the governing body, 
exempted itself from the Act, then the individual had no capacity to accept or exempt 
himself. It was only where the public employer was affiliated that this right exists. Since 
the Legislature provided means by which each individual legislator could exempt himself 
from membership, it is patent that each legislator was regarded as being an employee 
of an affiliated public employer. As such, he would be entitled to pay his back 
contributions and obtain credit for service.  

The above answer is specifically limited, in the case of the legislator to the years about 
which the inquiry is directed. We expressly do not answer this question for any years 
other than those between 1947 and 1950.  

By: B. J. BAGGETT,  



 

 

Assistant Attorney General  


