
 

 

Opinion No. 59-105  

August 14, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Honorable Fabian Chavez, Jr., Senator, Santa Fe County 404 San Antonio Santa 
Fe, New Mexico  

{*165} This is written in reply to your recent request for an opinion on the following 
questions:  

1. Does "final decision" mean official act by the public-body?  

2. Does the term "meeting open to the public" mean that all portions of the said meeting 
must be open to the public?  

3. Does debate and discussions have to be open to the public?  

4. What procedure should be followed to bring charges for violation of the act?  

5. Who is qualified to bring such action?  

6. Are final decisions made in closed meetings valid?  

7. Would a meeting of a public body held in a place and time other than the 
conventional ones be considered a public meeting if said meeting was not announced in 
advance?  

8. Are final decisions arrived at by telephone, mail or telegraph considered decisions in 
a public meeting?  

9. Do public bodies which have as their sole function investigation to gather facts come 
within the purview of the act?  

In answer to your questions, it is my opinion that:  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. Yes.  

4. Regular criminal procedure, since the statute carries a criminal penalty.  

5. Officers charged with the duty of enforcing criminal statutes.  



 

 

6. Yes.  

7. See analysis  

8. No.  

9. No.  

The statute to which your questions refer is Chapter 120, Laws 1959 which is codified 
as Section 5-6-17 N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), which reads in part as follows:  

"A. The governing bodies of all municipalities, boards of county commissioners, boards 
of public instruction and all other governmental boards and commissions of the state or 
its subdivision, supported by public funds, shall make all final decisions at meetings 
open to the public; provided, however, meetings of grand juries shall not be included as 
public meetings within the meaning of this section."  

1. While the intent of your first question is not clear, I assume you wish to know whether 
every official act of a board or commission is a final decision within the meaning of the 
act in question. My opinion is that: Yes, every official act is final in the respect that the 
body has acted on a set of facts or circumstances then before it, and as to those facts at 
that time, its action is final. In this respect, it might be said that almost, if not all acts of 
executive boards or commissions are final within the meaning of the act. This follows 
from the distinction between boards and hearings having the sole purpose for their 
existence {*166} rendering decisions on a given set of facts or circumstances then 
before them. (See further discussion under question number 9). It might even be said 
that postponement of action on a problem is final in this respect. This explanation of the 
word "final" is to be distinguished from the word as used by Courts in reference to 
judgments.  

2. My opinion that all stages of the meetings must be open to the public is based upon 
the fact that if the body were allowed to conduct a closed meeting in the determination 
of a matter, and then merely open the meeting to the public and announce its decision, 
the clear intent of the legislature would be defeated. Many times the process by which 
the board or commission arrives at its decision is so closely akin to the final decision 
itself that the two cannot be separated, and to allow one part to be withheld from the 
public would be in effect, to withhold both from the public.  

3. In light of my discussion in point No. 2, this question needs no further discussion.  

4. Subsection "B" of the above quoted statute provides for a criminal penalty for 
violation of the statute. It reads as follows:  

"B. Any person violating any of the provisions of this section is guilty of a misdemeanor 
and upon conviction shall be punished by a fine of not to exceed one hundred dollars ($ 
100) for each offense."  



 

 

This provision has the effect of making this a penal statute and therefore the normal 
criminal procedure should be followed: that is, filing of a criminal complaint with an 
officer charged with the duty of enforcing the criminal statutes of this state.  

5. The action would have to be brought by some officer charged with the duty of 
enforcing criminal statutes in this state. A violation could, of course, be brought to the 
officer's attention by filing a formal criminal complaint against the alleged violator.  

6. My opinion that decisions of bodies made in closed meetings are valid is arrived at by 
virtue of the fact that the statute does not make such actions invalid. Had the legislature 
intended to invalidate any final decisions in closed meetings, it certainly could have 
done so. From the reading of the statute it is apparent that the legislature chose to 
provide only a criminal penalty for violation rather than invalidating the decision. It is an 
elementary rule of statutory construction needing no citation that the intention of the 
legislature controls. Applying this rule to the above statute, the only intention that can be 
ascertained from reading it is that only a fine is provided by the act. No invalidating 
intention can be found.  

7. A definite answer to your seventh question is impossible without having a specific set 
of facts upon which to render an opinion. It is possible to conceive of a situation where a 
public board or commission does not meet at its usual time and place which would be 
termed a public meeting. By the same token, it is possible to conceive of a situation 
where a board or commission holds a meeting at such a place and at such a time so as 
to be tantamount to a closed or secret meeting. An opinion as to which situation would 
violate the provisions of this act will have to await a specific factual situation.  

8. It is my opinion that final decisions made by telephone, mail or telegraph are not 
made at a meeting open to the public within the meaning of the act. A clear intention of 
the words "meeting open to the public" is to provide a situation where all of the 
attending members of the board or commission assembled together arrive at final 
decisions and determinations in such a manner as to allow the press and the general 
public to be present. Any other interpretation would defeat the legislative intent of the 
statute.  

{*167} 9. Before dealing with your ninth question, it would be well to point out a 
distinction between a board or commission which makes a decision at a meeting or 
hearing and a committee which has as its sole purpose, investigation. The conduct of 
an investigation has as its goal only the collection of facts and gathering of data. It does 
not in any way involve decision making either interim or final. Such a function is 
performed by an interim legislative investigating committee which, by its very nature, 
cannot make any final decisions. The sole purpose for its existence being to collect 
information and report to the legislature so that the legislature can enact remedial 
legislation to correct any existing wrongs. An executive board or commission on the 
other hand is almost entirely concerned with decision making and policy planning from 
the facts which are before it. Such a board or commission, by its very nature, does not 
function to investigate or obtain facts but to act within its discretion on the facts which it 



 

 

has before it. This distinction has generally been accepted in the law. See Lindsay et al 
v. Allen, Judge, 113 Tenn. 517, 82 S.W. 648; In Re Edwards, 44 Idaho 517, 225 P. 
906; In Re Securities & Exchange Commission, 84 F.2d. 316.  

In view of this distinction, it is my opinion that public boards, commissions, or 
committees which have as their sole purpose the assembling and evaluation of facts for 
presentment to another authority for action are not included within the purview of the 
section in question. This decision is grounded in sound public policy as well as the legal 
distinction. In investigating public areas of government which require remedial action, 
situations can arise where if certain information confidential in its nature, was required 
to be released, great harm could be done to innocent individuals as well as the public 
general. The effectiveness of the investigation would in many instances be greatly 
hampered.  

Before concluding this opinion, one very serious problem must be solved. In view of the 
very broad and sweeping coverage of Section 5-6-17 N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), 
conflict arises between that section and the provisions of the Uniform licensing Act. 
Section 67-26-7 N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), reads in relevant part as follows:  

"All board hearings under the Uniform Licensing Act shall be open to the public, 
Provided that, in cases in which the reputation of an applicant or licensee may be 
irreparably damaged, a board may hold a closed hearing if it so desires and 
states the reasons for its decision in the record . . ." (Emphasis Supplied)  

The section of the Uniform Act makes an exception to the general rule that board 
meetings and hearings must be made public. The new public meeting section does not 
make this exception. The problem then is to reconcile them if possible; if no 
reconciliation is possible, then to hold that the latest enactment of the legislation 
prevails over the former. No implied intent can be found to exclude the boards under the 
Licensing Act from the provisions from the 1959 Act. To so imply would be reading 
something into the section which patently is not there. The only other course left open is 
repealed by implication. It is therefore my opinion that Sec. 5-6-17 N.M.S.A., 1953 
Comp. (PS), repeals by implication that portion of Sec. 67-26-7 N.M.S.A., 1953 Comp. 
(PS), which begins:  

". . . Provided that, . . ."  

and ends:  

". . . licensee to do so."  

In so doing, I am well aware that repeals by implication are not favored in New Mexico. 
James v. Board of County Commissioners of Socorro County, 24 N.M. 509, 174 P. 
1001; In Re Martinez's Will, 47 N.M. 6, 132 P. 2d 422, but where there is an 
irreconcilable conflict {*168} between two statutes, the latter is termed to repeal the 



 

 

former by implication. Territory v. Digneo, 15 N.M. 517, 103 P. 975; Stokes v. New 
Mexico Board of Education, 55 N.M. 112, 230 P. 2d 243.  


