
 

 

Opinion No. 59-103  

August 13, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: The Honorable John F. Rice State Senator 2102 Inez Drive, N.E. Albuquerque, 
New Mexico  

{*161} This is in reply to your recent inquiry expressing the following questions:  

1. What interpretation should be made of the clause "and shall reside at the state capitol 
during the time he continues in office", as included in § 68-4-6, N.M.S.A., 1953 
Compilation?  

2. Would a Public Service Commissioner be complying with the above mentioned 
statute should he continue to reside in a city other than the State Capitol although he 
commutes daily to his office at the Capitol?  

3. In view of the first clause in the above mentioned statute which reads, "Each member 
of the commission shall devote his whole time to his official business', may such a 
commissioner during his term of office continue as precinct chairman of his political 
party in the city where he has maintained his residence?  

In our opinion, the conclusions to your questions are as follows:  

{*162} 1. The word "reside", as used in § 68-4-6, is interpreted to mean that a Public 
Service Commissioner must live or dwell in Santa Fe, the State Capital.  

2. No.  

3. Yes.  

To fully understand our response to your above questions, we believe it necessary to 
set forth § 68-4-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, in its entirety. This section reads as 
follows:  

"Residence of members of commission -- Whole time given to work. -- Each member of 
the commission shall devote his whole time to his official business, and shall reside at 
the state capitol during the time he continues in office."  

The term "reside", as used therein, is elastic and should be interpreted in light of the 
object or purposes of the statute in which the term is employed. State v. Williams, 57 
N.M. 588, 261 P. 2d 131; McGrath v. Stevenson, (Wash.) 77 P. 2d 608. The term may 
have many meanings depending upon the purposes for which it is included in the 
particular statute involved. It sometimes is employed in the legal sense, that is, as 



 

 

related to residence or domicile, particularly as related to purposes of jurisdiction or 
voting. At other times, the use of the word "reside" means to dwell, or to live, or as one 
commonly uses the word. In our opinion, in using the term "reside" in the above section, 
the intention of the Legislature was the latter definition, that is, to dwell or to live. This 
interpretation is compatible with the interpretation made by this office in construing the 
language of Article V, Section 1 of the State Constitution. See Opinion No. 59-19, dated 
March 3, 1959.  

We have found only one case which has construed language like that used in § 68-4-6. 
This case, decided by the Supreme Court of Colorado and entitled People v. Owers, 69 
P. 515, discussed the use of the word "reside" found in Section 29 of Article 6 of the 
Colorado Constitution. This section required that all judicial officers provided for in the 
article shall respectively reside in the district, county, precinct, city or town for which 
they may be elected or appointed. The Court in that case, at page 518, stated as 
follows:  

"The word "reside" may, and sometimes does, have different meanings in the same or 
different articles or sections of a constitution or statute; but the direction here that a 
district judge shall reside within his district manifestly was not intended for his 
convenience, but for the benefit of the people, whose servant he is. Doubtless one, if 
not the only, object of the section was to compel the officer to maintain his residence 
where litigants might expeditiously, and with as little expense as possible, have access 
to him for the transaction of official business. Bearing this in mind, it is quite clear that 
'residence' here means an actual, as distinguished from a legal or constructive, 
residence or (its equivalent) domicile; . . ."  

In view of the above construction and because the same wording is used in § 68-4-6 as 
is used in Article V, Section 1 of our Constitution, we are of the opinion that the Public 
Service Commissioners must actually live or dwell in the City of Santa Fe wherein the 
State Capitol is located.  

The answer to your second question is covered by the above discussion on your first 
question.  

In answer to your third question, it is our opinion that there is no conflict between the 
requirement that a Public Service Commissioner devote his "whole" time to his official 
business and his continued political activities within the city wherein he has maintained 
his residence. To again quote from People v. Owers:  

{*163} "This section, however, should be given a reasonable, and not a purely technical 
or literal, interpretation. For instance, no one would say that it was necessary for a 
district judge actually to reside and be physically present in his judicial district every 
hour or day or week or month, or continuously every year during his term of office."  

Neither would it, in our opinion, be reasonable to assume that the Legislature intended 
that a state officer should devote 24 hours a day to his official duties. In our opinion, this 



 

 

statute means that one serving as a member of the Public Service Commission may not 
be otherwise employed, nor can he receive compensation for employment other than 
that as a Public Service Commissioner. However, it does not intend that in his free time 
and apart from his official duties he may not engage in outside activities, whether the 
same be of a political or a social nature. Certainly, it could not be contended that such 
commissioner would have to forfeit membership or office in a fraternal or social 
organization. Similarly, we do not believe that it intends that he must forfeit membership 
or office in the political party of his choice. Further, the question of whether he remains 
eligible because of the change of dwelling is one for determination in accordance with 
the by-laws and rules of that organization.  

This opinion should not be construed as requiring a Public Service Commissioner to 
change his residence in the sense that he cannot maintain a home at his former 
address or retain his residence there for voting purposes.  

We trust this will answer your request.  

By Thomas O. Olson  

Assistant Attorney General  


