
 

 

Opinion No. 59-100  

August 13, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mrs. Lois N. McKinley County Clerk /- Torrance County Estancia, New Mexico  

{*158} This is in response to your letter of recent date in which you pose the following 
questions:  

1. Will county officials of a second class county receive increases in pay beginning July 
1, 1959, as provided by Sec. 15-43-4.5 N.M.S.A., 1953 Comp., (PS).  

2. Will deputy county officials of a second class county receive increases in pay 
beginning July 1, 1959, as provided by Sec. 15-43-4.5 N.M.S.A., 1953 Comp., (PS).  

3. Will County Commissioners of a second class county receive increases in pay 
beginning July 1, 1959, as provided by Sec. 15-43-4.5 N.M.S.A., 1953 Comp., (PS).  

My answer to your first question is in the negative.  

My answer to your second question is yes.  

My answer to your third question is in the negative.  

In support to my answer to your first question, I will say that this office has rendered 
opinions time after time to the effect that by virtue of the provisions of Article IV, Section 
27, Constitution of New Mexico, there is a definite prohibition against increasing or 
diminishing the compensation of any officer during his term of office.  

The pertinent portion of Article IV, Section 27 reads as follows:  

"* * *; nor shall the compensation of any officer be increased or diminished during his 
term of office, except as otherwise provided in this Constitution." (Emphasis Ours)  

I find nothing otherwise provided in our Constitution.  

In opinion No. 5985 rendered on June 28, 1954, this office held that the salaries of 
elected officials could not be increased or decreased during their term of office. In our 
Opinion No. 5923 dated March 29, 1954, we held that County School Superintendents 
holding office at the time of the passage of Chapter 104, Laws of 1953, were not entitled 
to the increases provided therein during their respective terms of office. In our Opinion 
No. 57-67 dated April 3, 1957, this office held that a County School Superintendent is a 
county officer and that his salary could not be increased during his term of office.  



 

 

In our Opinion No. 58-221 dated November 6, 1959, we held that a Police Judge serves 
for a fixed term and an increase in pay during his term of office is precluded by Article 
IV, Section 27, New Mexico Constitution, supra.  

By reason of the provisions of Article IV, Section 27, New Mexico Constitution, which 
has been construed by this office in the above numbered opinions as well as in other 
opinions of this office almost too numerous to mention, it is my ruling that the county 
officials of a second class county cannot, during their respective terms of office, be paid 
the increased salaries provided in Sec. 15-43-4.5 N.M.S.A., 1953 Comp., (PS).  

In support of my answer to your second question, I will state that since a deputy county 
official does not have a fixed term of office and serves at the pleasure of the appointing 
officer, the constitutional prohibition against increasing or decreasing a salary during the 
term of an officer does not apply to a deputy.  

This position is supported by our Opinion No. 5985 dated June 28, {*159} 1954, and by 
our Opinion No. 5285 dated August 26, 1949. The questions put to this office in the 
requests which were answered in said Opinions No. 5985 and No. 5285 were almost 
identical with your question regarding deputies.  

It is my opinion that the increased salaries granted to deputy county officials become 
effective on the date mentioned in your letter, to-wit: July 1, 1959.  

In support of my answer to your third question, I will say that a county commissioner is a 
county official and the same constitutional prohibition preventing the increase or 
diminution of the compensation of any officer during his term of office would apply. In 
other words, the reasoning in support of my answer to your first question is equally 
applicable to the increase in salaries of commissioners of second class counties, 
provided by Sec. 15-43-4.5 N.M.S.A., 1953 Comp., (PS).  

The salary of commissioners of a second class county cannot be increased or 
diminished during their respective terms of office.  

By: CARL P. DUNIFON,  

Assistant Attorney General  


