
 

 

Opinion No. 58-214  

October 29, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Pat Hollis, Secretary, New Mexico Board of Pharmacy, 217 E. Palace Avenue, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does a person lose his status of a citizen when convicted of a crime and sentenced 
to a term in the penitentiary?  

2. Does the Board have the right to revoke a license of a Pharmacist when he has been 
involved in an accident?  

3. Is it mandatory that the Board revoke the abovementioned license?  

4. Does our Pharmacy law, which gives the Board the power to revoke or suspend a 
license on various enumerated grounds, including drug addiction and habitual 
drunkenness, give the Board such power with respect to actions of a licensee under its 
jurisdiction, committed off the job, so long as such actions have not been committed by 
an addict?  

CONCLUSIONS  

1. See opinion.  

2. See opinion.  

3. No.  

4. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Considering briefly the presented facts as give rise to your inquiries, it appears that a 
licensee of the Board of Pharmacy was involved in an automobile accident resulting in a 
death or deaths. Subsequently, said licensee was tried on a criminal charge arising from 
the aforesaid accident, found guilty and sentenced to the state penitentiary for a term of 



 

 

one to ten years. In keeping with these facts, you request our opinion as to the specific 
questions above asked.  

A.G. Opn. No. 6004, dated August 24, 1954, written by Henry A. Kiker, Jr., discloses 
thorough research into general questions above raised. Mr. Kiker pointed out that:  

"In your letter of August 10, 1954, you request the opinion of this office with regard to 
the right of a convicted felon to apply for a Barber's or Real Estate Broker's license 
during the time that he is on parole. You also request our opinion with regard to similar 
applications to State Licensing Boards empowered to issue licenses for other 
professions or occupations.  

In the early English Common Law, one who was convicted of a felony underwent what 
was termed 'civil death.' That is to say, such a person lost all of his civil and political 
rights, including the right to sue, the right to inherit property, the right to vote, etc. In the 
absence of statutes, however, the doctrine of civil death has never been applied 
fully in the United States.  

'In the absence of statute, the doctrine of civil death has been generally denied in this 
country . . .' 18 C.J.S., Section 4, 'Convicts', p. 103.  

In the case of Musgrave v. McManus, 24 N.M. 227, the Supreme Court of New Mexico, 
in determining the right of one convicted of a felony to maintain a legal action said:  

'. . . In New Mexico there is no disability in a convict to institute a civil action, the only 
results of conviction of crime being set forth in our statute, section 1450, Code 1915, 
and the provisions of Section 1, Article 7 of the Constitution.'  

The section of the statute referred to by the Court has been codified in Section 41-101 
of the 1941 Compilation, which provides:  

'A crime or public offense is an act or omission forbidden by law, and to which is 
annexed, upon conviction, either of the following punishment:  

First. Death.  

Second. Imprisonment.  

Third. Fine.  

Fourth. Removal from office; or  

Fifth. Disqualification to hold and enjoy any office of honor, trust, or profit, under the 
laws of this state.'  



 

 

Thus, when a statute specifically provides that a part of the punishment for a conviction 
thereunder is the loss of the right to hold office, a convicted felon in this state loses that 
particular civil right. Such a statute is Section 41-801, N.M.S.A., 1941 Compilation, 
dealing with bribery. It is our opinion, however, that under such a statute, and similar 
statutes, a convicted felon is disqualified only from holding public office, and not from 
pursuing any private profession or occupation.  

Section 1, Article 7 of the Constitution of New Mexico excludes from those who are 
qualified voters in this state, '. . . persons convicted of a felonious or infamous crime 
unless restored to political rights . . .' and Section 56-503, N.M.S.A., 1941 Compilation, 
makes it unlawful for any warden of a penitentiary, sheriff, or jailer to take to vote, or to 
permit to vote any prisoner under his custody. The statutes and the constitutional 
provisions cited above constitute the only deprivations of civil or political rights suffered 
by one who is convicted of a felony in New Mexico.  

We are of the opinion, therefore, that a convicted felon, while on parole, is under no 
disqualification that would prevent him from applying for a license to practice barbering 
or to practice as a real estate broker, or for a license to practice any other trade, 
profession or occupation in this state.  

You should be advised, however, with regard to the feasibility of such convicted felons 
applying for such licenses that the statutes prescribing the qualifications required for 
practicing the various trades, professions and occupations universally contain 
requirements with regard to good moral character on the part of applicants." (Emphasis 
supplied)  

Since the same constitutional and statutory provisions are found in our present law, it is 
concluded as our opinion that a person does not lose his status of a citizen, but does 
lose his right to vote and to hold those public offices in regard to which felony 
convictions are specifically provided for as a disqualification.  

In analyzing our conclusion to your second question, it is well to turn to the language of 
Sec. 67-9-7 N.M.S.A. (P.S.) whereby is provided in part:  

"The board of pharmacy shall, upon application, and at such time and place and in such 
manner as they may determine, examine each and every person who shall desire to 
conduct the business of selling at retail, compounding or dispensing drugs, medicines or 
chemicals for medical use, or of compounding or dispensing physicians', dentists' and 
veterinarians' prescriptions as pharmacists in the state of New Mexico, and if a majority 
of said board shall be satisfied that said applicant is competent and fully qualified to 
conduct said business of compounding and dispensing drugs, medicines or chemicals 
for medical use, or to compound and dispense such prescriptions, they shall enter the 
name of such person as a registered pharmacist, in the book provided for in the 
preceding section. Provided, every applicant for examination by the board of pharmacy 
shall be not less than twenty-one (21) years old, of good moral character and not 
addicted to the use of narcotic drugs or alcoholic liquors, and must be a graduate of a 



 

 

college of pharmacy recognized by the board of pharmacy, except as hereinafter 
provided."  

And also by Sec. 67-9-10, N.M.S.A. (P.S.):  

"The board of pharmacy shall have the power to suspend, for a period not to exceed ten 
(10) months, or to revoke, the certificate of a registered pharmacist on any of the 
following grounds.  

(a) Immoral, dishonorable or unprofessional conduct; . . ."  

Accordingly, and in our opinion, the Board of Pharmacy has the right (authority) to 
revoke a license of a pharmacist involved in an accident as hereinbefore considered.  

Referring again to A.G. Opn. 6004, supra, we find that:  

"The commission of acts involving moral turpitude constitutes a ground under most of 
the statutes prescribing the powers of licensing boards to refuse or to revoke a license. 
Thus, Sec. 51-507, N.M.S.A., 1941, provides that a license to practice as a physician 
may be denied or revoked when the applicant therefor or holder thereof has been guilty 
of immoral, dishonorable or unprofessional conduct.  

* * * *  

The State Licensing Boards have wide discretion in determining whether or not a 
particular applicant has good moral character, and such Boards would no doubt take 
into consideration an applicant's conviction of a felony in determining his good moral 
character."  

In keeping with the aforequoted and upon a review of the provisions of the existing 
pharmacy code, we conclude that there is no mandatory requirement calling for a 
revocation of the herein considered licensee's certificate. Determination of such action 
is fully within the discretion of the Board.  

Finally, you inquire as to the pharmacy board's authority to revoke or suspend a license 
by reasons of acts or conduct not directly connected with carrying on the profession of 
pharmacy. Referring again to the aforestated statutes, there is no suggestion that the 
determination of an applicant's or licensee's "good moral character", or "immoral, 
dishonorable or unprofessional conduct" is in any sense restricted to considerations 
evolving from his professional acts. Accordingly, it is our opinion that the Board has 
jurisdiction to suspend or revoke a licensee's certificate whenever said Board should 
determine the fact of any undesirable conduct based on moral turpitude.  


