
 

 

Opinion No. 58-189  

September 16, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Joel B. Burr, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. F. F. Weddington, State Bank Examiner, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

In its capacity as receiver for the Espanola Credit Union, may the State Banking 
Department, upon the receipt of adequate consideration, execute an assignment to a 
third party of a certain secured note of which it is the holder thereof under 
circumstances outlined in the body of this opinion?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

It is our understanding that the following factual situation gave rise to the request for this 
opinion. Approximately two years ago, the State Banking Department became receiver 
for the Espanola Credit Union. It is now approaching the point where it would like to 
make final liquidation.  

There still remain among the assets of the Espanola Credit Union, several notes of 
doubtful value. However, included among them is an obligation of the Espanola Valley 
Co-operative Exchange, Inc., which is secured by a second mortgage covering property 
in Espanola listed as follows: A store building, attached office, attached storage 
building, warehouse, feed grinding and mixing equipment, office furniture and 
equipment and warehouse equipment. This same mortgage secures a series of notes 
as follows:  

$ 848.00 in favor of Delfin Garcia  

285.60 in favor of Mr. and Mrs. Abelino Sanchez  

1,938.00 in favor of the Espanola Credit Union  

627.39 in favor of Felix A. Armijo  



 

 

3,856.58 in favor of the Producers Grain Corporation of Amarillo, Texas  

The Reverend Walter Cassidy has solicited a number of people in Espanola to obtain 
funds for the purchase of the note in question from the State Banking Department. Of 
course with the purchase of the note, the receiver would execute an assignment of the 
Espanola Credit Union's interest in the mortgage. It is our further understanding that the 
Espanola Valley Co-operative Exchange, Inc., maker of the note in question has 
experienced some difficulty in meeting this obligation. The State Bank Examiner is of 
course desirous of ascertaining whether the above outlined action meets all legal 
requirements, so as not to subject himself to liability on his bond. We conclude that such 
action would be proper.  

In our opinion, the only question of legality presented by the action contemplated is one 
of preferential transfer under section 3 (a) of the National Bankruptcy Act (11 U.S.C.A. 
sec. 21 (a)). That is to say, if the note in question were purchased from the receiver, 
and if the maker thereof should subsequently in the following four months go into 
bankruptcy, could the purchase be considered a preferential transfer under the 
Bankruptcy Act? We think not. The section in question prohibits transfers by a debtor 
while insolvent, of any portion of his property to one or more of his creditors with the 
intent to prefer such creditors over his other creditors. The manifest purpose of this 
provision is to protect creditors against the voluntary act of the bankrupt in preferring 
one creditor over another. Shingleton v. Armour Boulevard Corp., (CA8th) 96 F.2d 473.  

In the instant case, the note is being purchased by a group of people who constitute a 
third party to the transaction, and not by the debtor. Consequently, no preferential 
transfer could possibly take place.  


