
 

 

Opinion No. 58-173  

August 25, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P Whittaker, Assistant 
Attorney General  
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QUESTION  

QUESTION  

Is a temporary employee of the State entitled to military training leave provided by 
statute?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Your question requires construction of Section 9-9-10, N.M.S.A., 1953, which provides 
as follows:  

"That all state, county and municipal employees who are members of organized units of 
the army or air national guard or army, air force, navy, or marine reserves, shall be 
given not to exceed fifteen (15) days military leave with pay annually when they are 
ordered to active duty training with such organized units, such leave to be in addition to 
other leave or vacation time with pay to which such employees are otherwise entitled."  

In the course of your duties as Personnel Director, and in connection with the 
classification of personnel of the Executive Department of the State, we understand that 
you have developed various definitions, including the following:  

"7. Permanent Employee means an employee whose permanent status has been 
approved at the completion of the probationary period for his class.  

* * *  

10. Probationary period means the first six months of employment beginning with the 
date of original appointment to a permanent position.  

* * *  



 

 

16. Temporary Employee means an employee appointed for a limited period of time."  

The question is whether a temporary employee, as so defined, is nonetheless entitled to 
military training leave by virtue of Section 9-9-10, supra.  

We conclude that this does not follow. We find nothing in the context which evidences a 
legislative intent to consider such temporary personnel in providing for military training 
leave for public employees. The term, "employee" is not a word of art, but takes color 
from its surroundings, so that its scope must be determined often from the context in 
which it is used. However, the term generally denotes regular employment as 
distinguished from casual, incidental or occasional employment. See 30 C.J.S., 
Employee, pp. 226 -- 227. Permanent employment is said to mean employment for an 
indefinite, continuous period (30 C.J.S., Employment, p. 234), while the word 
"temporary" is defined as that which is to last for a limited time only.  

It is apparent that the legislative objective in enacting Section 9-9-10 was to insure that 
public employees who were members of organized military reserve units should not be 
deprived of the annual leave to which they were otherwise entitled, by reason of their 
absence under orders on military training. To meet this situation, the Legislature 
provided for not to exceed fifteen days military leave, annually, for such employees, 
such leave to be in addition to other leave to which such employees are otherwise 
entitled. We must consider that the Legislature, in enacting this provision in 1953, was 
aware that temporary employees were not eligible for ordinary annual leave. We do not 
think that the Legislature had any intention to permit a person employed for a temporary 
period of three months, for example, to claim the benefits of Section 9-9-10. On the 
other hand, an employee otherwise entitled to the benefits of Section 9-9-10 should not 
be deprived thereof by arbitrary classification as a "temporary" employee and extension 
of the limited period for which employed.  

The construction of the statute adopted, in our view, is in accord with the principle 
stated by the Court, e.g. in Scott vs. United States, 54 N.M. 34 (1949), at p. 38:  

"We are committed to the doctrine that statutes should be construed in the most 
beneficial way of which their language is susceptible to prevent absurdity, hardships or 
injustice, to favor public convenience, and to oppose all prejudice to public interests, 
and although imperfect in form, they should be sustained by the courts if they can be 
construed to give them sensible effect. (Citations omitted)."  

Accordingly, we conclude that the term, "employees", as used in Section 9-9-10, was 
not intended to include temporary employees within its scope.  


