
 

 

Opinion No. 58-172  

August 18, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P Whittaker, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays, Executive Secretary, Public Employees Retirement Association 
of New Mexico, P. O. Box 2237, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May the Public Employees Retirement Board invest funds of the Association in 
mortgages unconditionally guaranteed by the United States, through its Federal 
Housing Administration pursuant to Subchapter VIII of the National Housing Act?  

2. Assuming an affirmative answer to the first question, may the Board invest funds of 
the Association in part of such a mortgage?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The investment authority of the retirement board is found at Section 5-5-4(1), N.M.S.A., 
1953, which is relevant part provides:  

"The retirement board shall be the trustees of the several funds created by the act and it 
shall have full power to invest and re-invest same in bonds, or other obligations of the 
United States; or in general obligation bonds of the state of New Mexico, any city, town, 
school district, or conservancy district in the state of New Mexico; or in any obligations 
of any governmental agency in which both interest and principal are guaranteed by the 
United States government."  

The mortgages referred to are mortgages insured by the Federal Housing 
Administration pursuant to Subchapter VIII of the National Housing Act, relating to the 
insurance of mortgages on property utilized for family housing accommodations by 
personal of the armed services and situated at or near a military installation. As we 
understand it, the Secretary of Defense or his designee enters into contracts for the 



 

 

construction of such housing accommodations pursuant to provisions of the National 
Housing Act, as amended, relating to housing of military personnel. (See 42 U.S.C.A., § 
1594). Such construction is accomplished through a corporation organized for the 
purpose, and subject to control by the Federal Housing Administration as to its capital 
structure and methods of operation. Such corporation, approved by the F.H.A., 
becomes the mortgagor in the situation. The entire transaction is closely regulated by 
the F.H.A., as set forth in 12 U.S.C.A., § 1748 through § 1748g, and regulations 
pursuant to the statutory provisions set forth the procedures to be followed in 
considerable detail. 24 C.F.R., 1958 P.S., Ch. II, Part 292a (Armed Services Housing 
Insurance; Eligibility Requirements of Mortgage); Part 293 a (Armed Services Housing 
Insurance; Rights and Obligations of the Mortgagee under the Insurance Contract). 
These regulations, among other things, appear to contemplate the provision of interim 
financing during the construction period by the original mortgagee, the insurance of 
such advances under the program, the acquisition of all of the stock of the mortgagor 
corporation by the Department of Defense, upon completion of the project, and the 
operation and maintenance of the project by the military so long as the insured 
mortgage is outstanding. Statutory authorization for acquisition of the corporate stock 
and operation of the project is found at 42 U.S.C.A., § 1594(c). Upon execution of the 
contract of insurance, its validity is incontestable in the hands of an approved 
mortgagee, except for fraud or misrepresentation. 12 U.S.C.A., § 1748(j). 
Appropriations for quarters allowances are utilized by the military department concerned 
to meet debt service requirements of the mortgagor corporation.  

Whether or not the obligation of the mortgagor corporation might be viewed as an 
obligation of the United States, following acquisition of the capital stock thereof, it is 
clear that upon completion of the project and issuance of the contract of insurance, the 
obligation of the mortgagor corporation is unconditionally guaranteed by the United 
States. Accordingly such mortgages are clearly authorized investments for the 
retirement board under the express provisions of Sec. 5-5-4, supra. In making this 
statement, we have reference to the permanent financing of such military housing 
projects under mortgages insured as above set forth, and not to construction loans 
which, we understand, are not unconditionally guaranteed under the procedures 
followed as to such interim financing.  

In view of the substantial size of some of the mortgage loans involved in these military 
housing projects, you inquire further whether or not it would be proper to invest in part of 
such a mortgage, the remainder being subscribed by other (presumably institutional) 
investors.  

The governing statute creates four separate funds to be administered by the 
association, the employees' savings fund, employers' accumulation fund, retirement 
reserve fund and income fund. While Sec. 5-5-8(1) requires separate accounting 
controls as to each of said funds, the same section further provides:  



 

 

"The maintaining of the said separate accounting controls is not to be interpreted as 
requiring the actual segregation of the assets of the association within the various funds 
and divisions."  

Thus, there is no statutory requirement that the various funds be segregated as to 
investments, and no prohibition against the allocation of a share of an investment to 
each of the several funds. This is important, and bears on the second question, since 
the obligations of the retirement board as to the several funds administered, under 
Secs, 5-5-4(1) and 5-5-8(2), are the obligations of trustees, and the funds are trust 
funds.  

We conclude that under Sec. 5-5-4(1), and without violating its fiduciary obligation as 
trustee, the retirement board may properly invest in a share in such a mortgage. 
Although that provision does not specifically deal with this precise situation, in our 
opinion, a share of such a mortgage is included within the board terms used, ". . . any 
obligations of any governmental agency . . .". Several objections are urged to 
investment by the trustee of a private trust in mortgage participations, but none of these 
apply here, in our view. The primary objection is stated by Scott on Trusts, in Volume II, 
§ 179.4, p. 1325, as follows:  

"There is some question, however, whether it is proper to invest trust funds in a share of 
a mortgage. The objection is that if the trustee invests trust funds, in a part of a 
mortgage, he does not as trustee for the beneficiaries of the trust have complete control 
of the situation, whether the balance of the money lent on the mortgage is let by a third 
person, or by the trustee individually, or by him as trustee under other trusts. The same 
objection is to be met where he invests trust funds in a participating interest in a group 
of mortgages. By the weight of authority, however, it is held that such an investment is 
not improper, at least if none of the objections dealt with hereafter are present."  

One of the other objections commonly raised is that the trustee is guilty of improper self-
dealing. This applies when the trustee is a trust company which purchases a whole 
mortgage and places participations therein in the portfolio of the individual trusts 
administered. The objection has no bearing on the transaction here considered. Another 
objection is the failure of the trustee adequately to earmark the investment as made for 
a particular trust, the only identification being on the trustee's books and records, rather 
than on the face of the mortgage instrument. Again, this question arises when the 
corporate trustee makes the original investment in its own name and allocate shares to 
the various trusts administered. As already indicated, Sec. 5-5-8(1) expressly obviates 
this objection as it might be urged to apply to the four trust funds administered by the 
retirement board, by providing that actual segregation of assets to the various funds is 
not required. Identification of the association's share in the mortgage will be necessary, 
of course, so that the association's interest can be distinguished from the interests of 
co-investors in the mortgage; and procedures must be developed to insure that the 
association receives its proper share of the income from the investment.  



 

 

Another objection raised as to the investment of trust funds by a corporate trustee in 
mortgage participations is that ordinarily there is no market for such participations other 
than that created by the trustee in repurchasing them for itself or for other trusts - which 
market disappears with a collapse for the real estate market. In our case, the 
marketability of a share in a mortgage of the type considered probably is the same as, 
or greater than, the marketability of a whole mortgage of the same type. The question is 
merely one of the prudence of the trustee, here, and no more than that question, which 
applies equally to all investments made by the retirement board.  

In connection with the foregoing discussion, see generally Scott on Trusts, Vol. I, § 
170.14, p. 1229; § 179.4, p. 1325; and Vol. II. § 227.9 p. 1677.  

We conclude that investment in a share of a mortgage of the type considered is 
authorized by Sec. 5-5-4(1), and does not violate the fiduciary obligations of the 
retirement board, in dealing with the trust funds administered.  


