
 

 

Opinion No. 58-179  

August 28, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P Whittaker, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays, Administrator, Social Security Division Public Employees 
Retirement Association, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are school nurses employed in positions for which they are not required by state law or 
regulation to have valid state teachers' or administrators' certificates in order to receive 
pay for their services?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

We understand that your inquiry arises by reason of the enactment of Section 104 (f) of 
the 1956 amendments to the Social Security Act, which provides as follows:  

"Sec. 104. * * *  

Certain non-professional School District Employees  

"(f) Notwithstanding the provisions of subsection (d) of section 218 of the Social Security 
Act, any agreement under such section entered into prior to the date of enactment of 
this Act by the State of Florida, Nevada, New Mexico, Minnesota, Oklahoma, 
Pennsylvania, Texas, Washington, or the Territory of Hawaii shall if the State or 
Territory concerned so requests, be modified prior to July 1, 1957, so as to apply to 
services performed by employees of the respective public school districts of such State 
or Territory who, on the date such agreement is made applicable to such services, are 
not in positions the incumbents of which are required by State or Territorial law or 
regulation to have valid State or Territorial teachers' or administrators' certificates in 
order to receive pay for their services. The provisions of this subsection shall not apply 
to services of any such employees to which any such agreement applies without regard 
to this subsection."  



 

 

This enactment made it possible for the State of New Mexico, among others, to cover 
certain described employees of school districts, without referendum, by modification of 
its agreement with the United States entered into and approved prior to July 1 1957. We 
are advised that the State of New Mexico elected to take advantage of this 
authorization, and modifications were submitted and approved, to this end. The 
question now arises whether school nurses were included in the extension of social 
security coverage effected by such modifications, or whether school nurses can only be 
covered pursuant to a referendum approving such coverage.  

The purpose of the enactment, as stated in the legislative history thereof, found at 3 
U.S. Code Congressional & Administrative News (1956), at p. 3887, was to provide for 
social security coverage, prior to July 1, 1957, and without referendum, of various "non-
professional" school system employees, formerly included by New Mexico and other 
states under teachers' retirement programs which were not well suited to the needs of 
such groups, the members of which tend to move back and fourth between school and 
non-school employment in their own fields.  

The status of school nurses under modifications of New Mexico's social security 
agreement entered into pursuant to the authorization of Section 104 (f), supra, depends 
upon whether or not school nurses, under the law of the State, are properly 
characterized as not holding "positions the incumbents of which are required by State or 
Territorial law or regulation to have valid State or Territorial teachers' or administrators' 
certificates in order to receive pay for their services."  

This office concludes that school nurses clearly do not fall in the category of those 
holding positions which under the law of New Mexico require teachers' or 
administrators' certificates.  

In ordinary usage, the language of the federal statute would properly be interpreted to 
exclude school nurses from the category defined, in our opinion. Examination of the 
relevant state statutes reinforces our conclusion that school nurses are not included 
within the category specified. Various provisions of state law and regulation, requiring 
no specific reference here, deal with the qualifications or duties of such personnel as 
superintendent, supervisors, and principals of elementary and secondary schools. Such 
personnel, under currently effective regulations of the State Board of Education and the 
State Department of Education, clearly are classified as "administrative" personnel and 
are required to hold "administrative certificates". Just as clearly, school nurses are not 
included in this category of personnel. Are school nurses included in the category of 
"teachers", then, for purposes of certification? We conclude that they are not included in 
this group, either. No provision of law includes them in such group for certification 
purposes. Actually, the basic certification of the professional qualifications of school 
nurses is entrusted by statute to the State Department of Public Health, which is 
required to prescribe applicable minimum professional qualifications. (§ 12-1-4 (18 1/2), 
N.M.S.A., 1953). We are advised that the State Department of Education, in the 
exercise of its broad responsibilities for the personnel of the schools of the state, 
prescribes additional qualifications, emphasizing the educational, rather than the 



 

 

professional, aspects of the qualifications of school nurses. In practice, we understand, 
a joint committee designated by the respective departments of health and education 
formulate the standards of qualification for school nurses which, following approval of 
the committee work, are then prescribed by the Department of Education in the form of 
regulations relating to certification. Such regulations relating to certification of school 
nurses are stated separately from those relating to the certification of teachers. Thus, in 
the understanding of those charged with administration of the law, school nurses are 
excluded from the category described in the federal statute above quoted. The Supreme 
Court of New Mexico has so treated school nurses, in holding that such employees are 
not included in the wording, ". . . each teacher or other employee certified as qualified to 
teach . . .", used in the so-called teacher tenure statutes. Bourne vs. Board of 
Education of City of Roswell, 46 N.M. 310 (1942). Although the language used in this 
statute has been somewhat changed, the change merely clarifies the legislative intent to 
exclude others than teachers from the statute (See § 73-12-13, N.M.S.A., 1953, 1957 
P.S.).  

For these reasons, we conclude that school nurses were included in appropriate 
modifications of the State's social security agreement, executed pursuant to the 1956 
amendment of the federal law, quoted above.  


