
 

 

Opinion No. 58-137  

June 24, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: W. P. Kearns, Jr., Chief, Division of Liquor Control, Bureau of Revenue, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Should an application for transfer of location of an existing dispenser's, retailer's or 
club license from a location within a municipality to a location within the five mile zone of 
said municipality be referred for recommendation to the local Board of County 
Commissioners of the county concerned, or the local governing board of the 
municipality concerned, or both?  

2. Should an application for transfer of location of an existing dispenser's, retailer's or 
club license from one location within the five mile zone of a municipality to another 
location within the five mile zone of the same municipality be referred for 
recommendation to the local Board of County Commissioners of the county concerned, 
or the local governing board of the municipality concerned, or both?  

3. May an existing dispenser's, retailer's or club license located within the five mile zone 
of a municipality be transferred to a location within the municipal limits of said 
municipality?  

4. If the answer to Question No. 3 above is in the affirmative, should an application for 
transfer of location of an existing dispenser's, retailer's or club license from a location 
within the five mile zone of a municipality be referred for recommendation to the local 
Board of County Commissioners of the county concerned, or the local governing board 
of the municipality concerned, or both?  

5. May an existing dispenser's retailer's or club license, located in an unincorporated 
area more than five miles from the municipal limits of the nearest municipality be 
transferred to a location within the five mile zone of said municipality?  

6. If Question No. 5 is answered in the affirmative, should an application for transfer of 
location of an existing dispenser's, retailer's or club license from a location in an 
unincorporated area more than five miles from the municipal limits of the nearest 
municipality to a location within the five mile zone of the municipality be referred for 
recommendation to the local Board of County Commissioners of the county concerned, 
or the local governing board of the municipality concerned, or both?  



 

 

7. In the event of the condemnation of the real estate on which is located an existing 
dispenser's, retailer's or club license for highway purposes in connection with a non-
access highway project, thereby rendering the licensed location unavailable for use by 
the licensee, must the license be transferred only in strict compliance with the zoning 
transfer limitation set forth in Section 46-5-24 (as amended), New Mexico Statutes 
Annotated? Or, is there any relaxation of the strict zoning limitations in such hardship 
cases?  

8. In the event an application is made for transfer of ownership or location, or both of an 
existing dispenser's, retailer's or club license involving a location which is within the five 
mile zone of two or more municipalities (where the five mile zone of two or more 
municipalities overlap), should the application be referred for recommendation only to 
the local Board of County Commissioners of the county concerned or only to the local 
governing board of the closet municipality, or to the local governing boards of all 
municipalities concerned, or to a combination of the boards concerned?  

CONCLUSIONS  

1. To Board of County Commissioners.  

2. To Board of County Commissioners.  

3. Yes.  

4. To the local municipal government only.  

5. No.  

6. No answer required.  

7. No. See Opinion.  

8. County Board having jurisdiction.  

OPINION  

ANALYSIS  

The controlling statutory provisions relating to transfer of liquor licenses are compiled as 
§§ 46-4-7, 46-5-15 and 46-5-16. Since the first two sections apply only to assignments, 
commonly designated as ownership transfers, we may restrict our attention in answer to 
the questions above put, in part to the last section cited.  

Specifically, § 46-5-16 requires, with reference to changes in locations of licensed 
premises that:  



 

 

"Prior to passing on the issuance or rejection of any such additional retail, club, or 
dispenser license the chief of division shall notify the local board of county 
commissioners of the county, or the local governing board of the municipality, in which 
such new license is sought, that such an application has been filed and allow such local 
board twenty (20) days in which to file its recommendation, if any, on such application. If 
a hearing is requested in writing by such local board the chief of division shall hold such 
a hearing at a convenient time and place in the local option district involved for the 
purpose of determining whether or not such new additional license should be granted. 
The foregoing procedure shall also be followed in the case of the transfer or assignment 
of any then existing retail, club or dispensed license."  

From the language quoted we find the notice requirement mandatory, but directed 
disjunctively to the board of county commissioners or to the local governing board. 
There is no suggestion that both the county as well as the municipal governments need 
be noticed.  

A wider search of existing laws may well be considered in bolstering the afore-stated 
conclusion. First, by § 46-4-1 there is found an expressed grant of authority by the 
Legislature to municipalities  

". . . to regulate the sale of alcoholic liquors by retailers, dispensers and clubs within 
the limits of such municipality in any manner consistent with, but not inconsistent 
with, the provisions of this act; . . ." (Emphasis ours)  

and, further,  

". . . the board of county commissioners of any county . . ., shall have the power to 
regulate the sale of alcoholic liquors by retailers, dispensers and clubs in any manner 
consistent with, and not inconsistent with, its provisions of this act, and such counties 
outside of the limits of the municipalities in such counties." (Emphasis ours)  

Likewise, §§ 46-4-2 and 46-4-3 respectively, authorize municipalities and counties to 
impose nonprohibitive local license taxes on licensed premises located within the 
exclusive confines of each local governing area.  

With reference to the question first above stated, it may be further reasoned that an 
application for a transfer of location of a licensed premise from within a municipality to a 
site lying outside the fixed limits of such municipality is, in part at least, a request for a 
change of local governing authority as regards the named licensee. Also, we find no law 
or implication thereof as would establish any vested or retaining interest in any 
municipal, town or village government in a license as issued by the Division of Liquor 
Control. On the contrary, it is generally recognized that:  

"The jurisdiction of a municipality, in the absence of express provisions of statute to the 
contrary, is limited by its territorial boundaries, and an ordinance cannot prohibit the 
doing of an act outside such boundaries. . . ." 55 A.L.R. 1183  



 

 

In the case of Strauss v. Pontiac, 40 Ill. 301, it was held that a city charter authorizing 
the prohibition of tippling houses and dramshops in the town, or within five (5) miles 
thereof, did not give the city power to pass an ordinance prohibiting the sale of beer 
within three (3) miles of the town. (Sum. 55 A. L. R 1186)  

Accordingly, it is our opinion that, in the processing of an application for transfer of 
location, as stated in Question No. 1 above, only the board of county commissioners 
having jurisdiction over the area need be notified in keeping with § 46-5-16.  

In response to your second question it is our opinion, as supported by the analysis of 
our foregoing conclusion, that only the local governing body having jurisdiction over the 
area, or the board of county commissioners need be given notice.  

Your third question is specifically answered in the affirmative by Attorney General's 
Opinion No. 5649, which in turn relies on Opinion No. 5396 in both of which we 
presently concur.  

Question No. 4 is directed to a situation opposite in factual result to your first question, 
but may be resolved by reference to the same law and reasoning relied on in the 
analysis thereof. Again, only the local governing body, having jurisdiction over the area 
or location, to which the applied for transfer is to be made need be considered.  

Answer to Question No. 5, while being the subject to pending litigation at the present 
time is given in the negative. Specifically this opinion is founded in the proviso of § 46-5-
24 (6) (p.s.)  

"provided no new or additional license shall be issued in unincorporated areas or 
transfers approved for locations or premises situate within five (5) miles of the corporate 
limits of any municipality, except that transfer of a license already within the five (5) mile 
zone may be made:  

(1) to another location within the zone and  

(2) from the municipality to a location within the zone.  

Question No. 6 is not answered in view of our negative response to the foregoing 
inquiry.  

Question No. 7 poses potential hardship situations as are or may arise from present 
Bureau of Public Roads requirements of taking access along newly aligned and 
widened interstate highways. Specifically, you request the opinion of this office as to 
whether existing transfer restrictions may be relaxed in instances where access to a 
licensed premise is acquired by condemnation, and for the sake of discussion here, it is 
assumed that any other means of access acquisition may also be considered. In reply 
to this request our opinion must be rendered in the negative and is responsive to the 
alternative question stated.  



 

 

A review of the existing statutes which permit or prohibit approval of location transfers 
may generally be summarized by the following permissive moves. Licenses presently 
located in county areas and lying more than five (5) miles from the incorporation limits of 
any city, town or village may be moved to any other location in said area, but not to 
locations situated within the so-called five (5) mile zone. Licenses located within the 
"five mile" zone may be moved to other locations within said zone. Licenses located 
within the "five mile" zone may also be moved to locations lying within the adjacent city, 
town or village limits. And, licenses located in unincorporated areas and more than five 
miles from incorporated areas and which were issued subsequent to 1951 may be 
transferred to other locations more than ten (10) miles from existing licensed premises, 
but not to locations lying within the "five mile" zone. Other theoretical transfers, as 
changes of location may be possible, but such could be approved only upon a 
population basis or as the establishment of new and additional licenses.  

In keeping with the pronouncements of Yarbrough v. Montoya 54 N.M. 91, 214 P. 2d 
769 there are no inherent privileges attending the license to deal in and sell alcoholic 
beverages and accordingly the business thereof may be entirely prohibited or regulated 
so as to limit "its evil propensities" to the utmost degree."  

It must finally be pointed out that condemnation and right of way purchase procedures, 
by which controlled access is also acquired, both provide for a fair appraisal of the 
business loss sustained by any licensee thereby offsetting "hardship" cases as may 
apply for transfers not provided for by law.  

Based upon the analysis hereinbefore presented with reference to question one and the 
conclusion drawn therefrom it is our opinion that in the case of overlapping "five mile" 
zones, that only the board of county commissioners having local government power in 
the area need be given notice of a pending transfer.  


