
 

 

Opinion No. 58-136  

June 23, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Hon. E. M. Barber, District Attorney, Seventh Judicial District, Truth or 
Consequences, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the Board of Carrie Tingley Hospital enter into a contract of employment for 
professional services with a doctor (M.D.) who has presented to said Board credentials 
and evidences of his licensed status and authority to practice medicine in two other 
states but which evidences and presented licenses have not been passed upon nor 
verified as to present validity by the New Mexico Board of Medical Examiners?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

In keeping with the provisions of Article V, Chapter 67, New Mexico Statutes Annotated, 
1953 Compilation, as amended, the practice of medicine as characterized by the art of 
diagnosing, administration and prescribing of drugs and medicines, surgery, psychiatric 
examination, analyzation and consultation is limited in the State of New Mexico to 
persons, as determined by the New Mexico Board of Medical Examiners, who are duly 
accredited graduates of approved medical schools, have successfully passed a written 
examination as provided for in § 67-5-5, N.M.S.A., 1953 Compilation, (p.s.), or who 
have been granted their licenses by way of endorsement from the officers of examining 
boards of other states or who have been certified to the New Mexico Board of Medical 
Examiners by the National Board of Medical Examiners of the United States of America  

With regard to the question above put, specific reference is made to the last sentence of 
§ 67-5-5. N.M.S.A., 1953 Compilation (p.s.) which provides as follows:  

"Every applicant for a medical license by reciprocity, application for a license through 
endorsement, or reciprocity extended to the certificate of examination issued by the 
National Board of Medical examiners of the United States of America shall present itself 
to the board in person for an interview before being granted a license."  



 

 

In the case of Doctors of Medicine there is provided by § 67-5-10, a specific exemption 
to this state's licensing requirements for persons found to be qualified and previously 
licensed in other states.  

As cited in your letter of inquiry § 67-5-10, supra, declares by proviso:  

"Provided, further, that nothing in this act shall be construed to prohibit any physician 
who has been lawfully licensed to practice in another state from entering into a contract 
with a state institution to serve as a member of their medical staff exclusively, . . ."  

It would appear from the letter of inquiry that the Doctor being considered by the Board 
of the Carrie Tigley Hospital meets the requirements of the proviso last quoted. 
However, it must be pointed out that while no New Mexico license need be presented 
as a prerequisite to the employment considered still no Board or other duly provided for 
public administrative body other than the New Mexico Board of Medical Examiners has 
authority to determine the present standing or validity of a Doctor's credentials in other 
states.  

Accordingly, it is our opinion that the Board of the Carrie Tingley Hospital should make 
reference of the considered Doctor's credentials to the New Mexico Board of Medical 
Examiners, in the event this has not already been done, and must be guided by this 
latter board's determination as to the present status of the applicant in those states of 
presented license standing.  


