
 

 

Opinion No. 58-142  

June 26, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Fred A. Thompson, Director, Department of Game and Fish, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the State Game Commission require a transportation permit to resident license 
holders to transport game animals, game birds, game fish or parts thereof to a 
destination point outside the bounds of the State of New Mexico, other than by common 
carrier?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Standing alone, Section 53-1-11, N.M.S.A., 1953 Comp., might be said to authorize the 
Commission by duly enacted and promulgated rule or regulation, to provide for the 
permit in question. Such section provides in part:  

"The state game commission is hereby authorized and directed to make such rules and 
regulations and establish such service as it may deem necessary to carry out all the 
provisions and purposes of this act, and all other acts relating to game and fish, and in 
making such rules and regulations and in providing when, to what extent, if at all, and by 
what means game animals, birds and fish may be hunted, taken, captured, killed, 
possessed, sold, purchased and shipped, the state game and fish commission shall 
give due regard to the zones of temperatures, and to the distribution, abundance, 
economic value and breeding habits of such game animals, birds and fish." (Emphasis 
ours)  

However, it is fundamental that the Commission can only act as provided by statute, the 
above or otherwise. With this in mind, we turn to Section 53-3-1 (5), N.M.S.A., 1953 
Comp., 1957 Supp., providing:  



 

 

"(5) Shipping permits shall be issued by any person authorized to issue hunting licenses 
upon payment of one dollar and twenty-five cents ($ 1.25) for each shipping permit. 
Such shipping permits must be attached to all shipments of game, birds, animals 
or fish or any part thereof shipped out of this state by common carrier. No permit 
shall be required for shipments from and to points within this state or for 
transporting otherwise than shipments by common carrier. Shipping permits shall 
entitle the person whose name appears thereon to ship out of state by common carrier 
legally taken game, birds or fish or any part thereof. A shipping permit shall be attached 
to each shipment." (Emphasis ours).  

This statute appears to be a specific statute on the subject at hand; certainly, it is far 
more specific than the general terms of Section 53-1-11.  

Section 53-3-1 (5), insofar as your question is concerned, was first enacted as Laws 
1927, Chapter 34, Section 1 (5), and is an earlier statute than Section 53-1-11.  

We believe the proper interpretation of your question is to follow the earlier statute (§ 
53-3-1), since our Supreme Court held in Levers v. Houston, 49 N.M. 169, 159 P. 2d 
761, that a subsequent statute, treating a subject in general terms, will not be held to 
impliedly repeal an earlier statute giving specific treatment to the same subject matter, 
unless that construction is absolutely essential in order to give effect to the subsequent 
statute. We do not believe it is absolutely essential to hold that § 53-1-11 impliedly 
repealed § 53-3-1 insofar as this problem is concerned.  

The language of Section 53-3-1 (5) requires a shipping permit for a destination outside 
New Mexico, but only if the shipment is by common carrier. Indeed, the subsection 
goes on to expressly say no permit is required for transporting otherwise than by 
common carrier.  

We hold in the negative.  

We express no opinion concerning permits pursuant to Secs. 53-4-6, et seq.  


