
 

 

Opinion No. 58-128  

June 16, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable Donald A. Martinez, District Attorney, Las Vegas, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Must ballots used in a county school district bond election be numbered?  

2. Must voters in said election be residents of the district?  

3. Must voters in said election own real estate in the district?  

4. If question No. 3 is answered in the affirmative, must taxes be paid on said real 
estate?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

3. Yes.  

4. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

§ 73-8-26, N.M.S.A., 1953 Compilation appears to answer the first question. It reads:  

"The form of the ballots to be used at such elections shall be substantially as follows:  

BOND ELECTION FOR DISTRICT NO. ___ County of ___, New Mexico For the 
issuance of bonds of the district in the total sum of $ ___, for ___ [] purpose  

Against the issuance of bonds of the district in the total sum of $ ___, for ___ [] purpose  



 

 

Only such ballots as are substantially in conformity to the form herein specified shall be 
cast, counted or canvassed and no ballot containing any identification mark or qualifying 
words or statements shall be counted. The provisions of sections 2015 to 2020, both 
inclusive, and 2027 and 2028, Code 1915, shall have application to elections held 
hereunder."  

We find nothing therein which would require numbering. The statute appears to fully 
cover the subject of form of ballots to be used in the elections in question, except as it 
refers to the Codification of 1915.  

Careful examination by us of the referred to sections of the Code 1915 shows nothing 
pro or con on your question.  

However, in Laws 1927, Ch. 41. Section 722, those provisions of the 1915 Code 
referred to in Section 73-8-26, supra, were repealed to the extent of conflict with Laws 
1927, Ch. 41. Without going into the question of the effect of said repealing clause, we 
do observe Laws 1927, Ch. 41, Section 306 (7), p. 80 does provide the ballots shall be 
consecutively numbered, but reading the section in its entirety discloses the ballots 
contemplated to be general election ballots; hence our conclusion Sec. 73-8-26 governs 
the form of ballots. It does not call for numbering. We cannot supply such requirement.  

The answers to your second, third, and fourth questions are set out in Constitution of 
New Mexico Article IX, Section 11, providing:  

"No school district shall borrow money, except for the purpose of erecting and furnishing 
school buildings or purchasing school grounds, and in such cases only when the 
proposition to create the debt shall have been submitted to a vote of such qualified 
electors of the district as are owners of real estate within such school district, and 
a majority of those voting on the question shall have voted in favor of creating such 
debt. No school district shall ever become indebted in an amount exceeding six per 
centum on the assessed valuation of the taxable property within such school district, as 
shown by the preceding general assessment." (Emphasis ours)  

In Opinion of the Attorney General No. 5513, dated March 12, 1952, the Honorable Joe 
L. Martinez held that this provision meant that a voter in a school bond election must be 
a resident of the district, an owner of real estate within the same, but that it is not 
necessary to have paid taxes on said real estate in order to vote in the school bond 
election. We concur. Other opinions of this office to the same effect could be cited, but 
such would serve no useful purpose.  


