
 

 

Opinion No. 58-127  

June 13, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P. Whittaker, 
Assistant Attorney General  

TO: Hon. Joseph B. Grant, State Treasurer, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May moneys of the Judges' Retirement Fund not required to be disbursed under the 
Retirement Act be invested by the State Treasurer in Time Deposit Certificates of a 
National Bank, which is an official State Depository, and which secures the amount of 
such deposit by securities as provided by statute?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The Constitution of New Mexico provides in relevant part in Article VIII, Section 4:  

"All public moneys not invested in interest-bearing securities shall be deposited in 
national banks in this state or in banks or trust companies incorporated under the laws 
of the state, and the interest derived therefrom shall be applied in the manner 
prescribed by law."  

The Judges' Retirement Fund to which your question relates was created by Laws of 
1947, Chapter 132, now compiled as Sections 5-5-24 through 5-5-28 (N.M.S.A., 1953). 
Section 5-5-25, as amended by Laws of 1957, Chapter 198, Section 1, provides for the 
payment of a portion of all docket fees into this fund, and for the ultimate custody of 
such moneys by the State Treasurer, who is to hold the same as a separate fund. The 
Treasurer's investment authority as to moneys of the fund is then provided for as 
follows:  

"Any portion of said 'Judges' Retirement Fund' not required to be disbursed as herein 
provided may be invested by the State Treasurer as other funds of the state of New 
Mexico are invested."  



 

 

One other statutory provision requires consideration. Section 1 of Chapter 140, Laws of 
1955, compiled as Section 11-2-25.1, provides as follows:  

"All moneys of the state of New Mexico, except permanent funds and income derived 
therefrom, not needed to meet expenses of state government for the ensuing quarter 
year should be invested in interest bearing time deposits or short term United States 
government securities. No funds other than those necessary to meet such expenses 
should be permitted to remain in noninterest bearing accounts in state depositories."  

Under the Constitutional provision quoted, it is clear that the Treasurer has authority to 
invest public moneys in interest-bearing securities, and also has authority to deposit 
such moneys in banks as stated. It might appear from superficial examination that there 
is a distinction between such investment and deposit. Consideration of the statutes cited 
however, requires the conclusion that the Treasurer may lawfully invest moneys of the 
fund in a Time Deposit Certificate as stated in the inquiry. The deposit described in the 
opinion request would be a secured obligation under the terms of the law (Sec. 11-2-
18). Thus, it will in fact be an investment as contemplated by the constitutional provision 
cited. And the 1955 statute cited clearly evidences the legislative intention that all public 
moneys not currently required to meet expenses should be invested in interest-bearing 
time deposits or government securities, as well as the intention that no funds should be 
held idle other than funds needed for current expenses.  

We, therefore, conclude that Section 5-5-25 as amended, authorizes the proposed 
investment described in the opinion request.  


