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BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P. Whittaker, 
Assistant Attorney General  
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QUESTION  

QUESTION  

In determining the presence of syphilis in pregnant women, can the standard serological 
test be made in a laboratory approved for premarital blood tests as well as in the State 
Public Health Laboratory?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Chapter 33, Laws 1957, imposed a requirement that each applicant for a marriage 
license file with the county clerk a physician's certificate based upon examination within 
thirty days of date as to the applicant's freedom from venereal disease. The statute 
further provides that the State Department of Public Health shall make regulations 
necessary to effectuate the statutory purposes, and then provides:  

"If regulation requires a laboratory test, it shall be done in a laboratory approved by 
the New Mexico Department of Public Health to make such tests." (Emphasis 
added.)  

Clearly the statute authorizes the performance of pre-marital blood tests at any 
laboratory approved by the Department and is not confined in its operation to 
laboratories operated directly by the Department.  

Chapter 108 of the Laws of 1949, relating to serological tests during pregnancy, is so 
limited. Section 1 thereof, compiled as Section 12-3-16 (N.M.S.A., 1953) provides as 
follows:  

"Every physician attending pregnant women in the state of New Mexico for conditions 
relating to their pregnancy during the period of gestation and/or at delivery shall, in the 



 

 

case of every woman so attended, take or cause to be taken a sample of blood of such 
woman at the time of first examination, and shall submit such sample to an approved 
laboratory for a standard serological test for syphilis.  

"Every other person permitted by law to attend pregnant women in the state of New 
Mexico but not permitted by law to take blood samples, shall cause a sample of blood of 
such pregnant women to be taken either by a physician duly licensed to practice or by 
the department of public health and have such sample submitted to the state public 
health laboratory for a standard serological test for syphilis." (Emphasis Added.)  

If this section stood alone, it would clearly establish a distinction, permitting licensed 
physicians to submit blood samples to "an approved laboratory" for testing, but requiring 
others to submit blood samples to "the state public health laboratory." However, in 
construing a statute to ascertain the intention of the Legislature, the entire statute must, 
of course, be considered. See State vs. Thompson, 57 N.M. 469, 260 P. 2d 370. Such 
consideration requires the conclusion that in this instance the Legislature actually 
intended to limit the testing process to laboratories directly operated by the State Health 
Department. The provision quoted uses the term "standard serological test for syphilis." 
That term is defined for purposes of the Act in Section 2, now compiled as Section 12-3-
17 (N.M.S.A., 1953) as a test;  

". . . approved by the director of the New Mexico department of health, and shall 
be made at a state public health laboratory. Such laboratory tests as are required by 
this act shall be made on request without charge at the department of health of the state 
of New Mexico." (Emphasis added).  

Further evidence that the Legislature intended so to limit the testing process appears in 
Section 4 of Chapter 108, Laws 1949, which specifically provided for an appropriation to 
the Department to cover the "additional laboratory staff and equipment necessary in 
carrying out the provisions of this act." Under the circumstances, in our opinion, the rule 
of statutory construction which governs in construing these inconsistent provisions is the 
principle that the language of special or particular provisions must be considered to 
control over general terms or expressions. See Sandack vs. Tamme, 182 Fed. 2d 759 
(CANM); 82 C.J.S., Statutes, Section 347 (b) (p. 720).  

Accordingly, it is our conclusion that serological tests during pregnancy must be made 
at a laboratory operated directly by the State Health Department, although pre-marital 
blood tests may be processed by any approved laboratory. It is suggested that the 
Department may wish to consider recommending legislation in order to standardize the 
practice in this respect.  


