
 

 

Opinion No. 58-131  

June 20, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Charles B. Barker, Attorney, Bureau of Revenue, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

With reference to §§ 1 F, Chapter 177 and 227, Laws 1957, is it permissible for prime 
contractors as well as sub-contractors to deduct the cost of materials purchased and 
used by either of them in determining their individual school tax liability?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Prior to the 1957 enactments, above cited, § 72-16-4 provided, as is of importance here, 
the following:  

"72-16-4, PRIVILEGE TAXES LEVIED - MEASURED BY AMOUNT OF BUSINESS. - 
There is levied, and shall be collected by the bureau of revenue, privilege taxes, 
measured by the amount or volume of business done, against the persons, on account 
of their business activities, engaging or continuing, within New Mexico, in any business 
as herein defined, and in the amounts determined by the application of rates against 
gross receipts, as follows:  

F. At an amount equal to two percent of the gross receipts of the business of every 
person engaging or continuing in the business of contracting for the 
construction, reconstruction, repair or improvement of any building, dwelling or 
edifice, as original contractor, sub-contractor, or independent contractor, or 
engaging or continuing in the business of contracting for the construction, repair or 
improvement of highways, bridges, dams, canals, public or private, excavation for and 
laying of pipelines, erection and repair of oil storage tanks, water tanks, construction of 
railroads, railroad terminals, the drilling of wells, oil wells, sinking of shafts or driving of 
tunnels in mines, tanking, land-clearing, cutting timber, and general excavation dirt 
work, or any other similar work or performance in which each person, firm or corporation 
covenants, bargains or agrees to perform said work for a stipulated sum of money or 



 

 

thing of value or at a cost plus a percentage or additional sum, provided, however, that 
a contractor cutting and sawing timber which will be further processed by a lumber or 
saw mill before use, the cutting and sawing thereof shall be considered as 
manufacturing and preparing for commercial use and shall be taxed under paragraph B 
of this section. The rental of contractor's teams, with or without drivers and of 
contractor's machinery and equipment, with or without operators, shall be considered a 
sale of service and the income therefrom shall be taxable at the rate of two percent 
without deduction. There shall be duducted from the gross receipts of the business 
of contracting, the cost of all materials used and expended in the physical 
operation on the particular job, and becoming a part of the structure or subject of 
the contract, and upon which the New Mexico school or compensating tax of two 
per cent has been paid and which will not thereafter be a part of the capital assets 
of the contractor,. . ." (Emphasis ours).  

The language last before underlined was construed in A.G. Opn. No. 6328, dated 
November 29, 1955, to reflect a legislative intent which would have imposed upon the 
"ultimate purchaser . . . one tax upon materials becoming a part of the subject of a 
contract". There follows, however, in said Opinion an inconsistent conclusion, i.e.:  

"It is our opinion, therefore, that the cost of materials may be deducted only once."  

In an effort to clarify the misunderstanding arising from A.G. Opn. No. 6328, it is 
necessary to return to the statute, as above quoted. Here we find that the Bureau of 
Revenue is charged with the collection of a privilege tax, "measured by the amount of 
business done" from all individuals and firms as are engaging or continuing their 
business activities with New Mexico. Specifically subjected to the levy, along with 
others, are "original" contractors, "sub"-contractors and "independent" contractors. And 
with reference to each of stated classes of contractors, as well as all other persons or 
firms covered by the statute, "There shall be deducted from the gross receipts of the 
business of contracting, the cost of all materials used and expended in the physical 
operation on the particular job, . . . and upon which the N.M. school or compensating tax 
of two percent has been paid . . ." This language is applicable to all who are covered by 
the act.  

In the earlier opinion, it was stated that:  

"It was not the intent of the Legislature that such materials were to be used as a 
'gimmick' in order to reduce the amount of school tax payable by a contractor operating 
through sub-contractors and sub-sub-contractors."  

Obviously no argument can be made in answer to this statement. By the same logic, 
however, it may not be concluded that the practice of present day contracting and 
subcontracting should suffer a multiple tax burden by reason of a failure to recognize an 
equal applicability of the provided deduction to each class of person or business 
specified. It has been argued that the allowance of a materials' deduction through sub 
and prime contractors from a lesser class of contractor effects a ridiculous result by 



 

 

reason of a conclusion that a single contractor in performing along would pay a greater 
tax. It is our opinion that this conclusion is not founded upon premises appearing in the 
law.  

The intent of the Legislature is apparent from the first paragraph of Sec. 72-16-4, as 
before paraphrased. And the provided deduction serves but one purpose; that of 
eliminating from consideration the cost of materials, upon which a tax has already been 
paid, in determining the tax for which each individual is liable by reason of his 
participation on the job. Recalling again, in part, the language of the first paragraph of 
Sec. 72-16-4:  

"There . . . shall be collected . . . . privilege taxes, measured by the amount or volume of 
business done, . . ."  

The business of contracting, in the sense herein contemplated, is not that of fabricating 
or producing building materials, but rather that of using such materials. The statute 
refers to these deductibles as that, ". . . which will not thereafter be a part of the capital 
assets of the contractor; . . ." The tax herein considered is levied upon one's licensed 
privilege to perform the services of his trade or profession but not upon the tools or 
materials required in this performance upon which the tax has been earlier paid.  

Accordingly, it is our opinion that the cost of materials may be deducted by the lesser 
using contractors as well as prime contractors in determining the tax liability of each 
arising out of the amount or volume of business done.  

Returning to the question above put, it should be noted two acts were signed into law 
during the 1957 Legislature which were of direct concern to the law here discussed. 
First, Senate Bill 209 was introduced and ultimately signed into law as Ch. 177, Laws 
1957, an amendment to Sec. 72-16-4. The law, as approved March 28, 1957, provided 
in part as follows:  

"There shall be deducted from the gross receipts of the business of contracting, the cost 
of all materials used and expended in the physical operation on the particular job and 
becoming a part of the structure or subject of the contract, and upon which the New 
Mexico school or compensating tax of two percent has been paid, and which will not 
thereafter be a part of the capital assets of the contractor and each subcontractor 
shall deduct said gross receipts on such of said materials purchased by him; 
provided, gasoline, motor fuel, grease and oil, freight or transportation charges. wages 
and salaries paid, small tools and accessories shall not be considered deductible 
items." (Emphasis ours).  

By reference to the amendatory language underlined, it is apparent that the legislature 
intended that deductions were to be taken by contractors and subcontractors for 
materials purchased and used "in the physical operation on the particular job, . . .". The 
intended effect of Senate Bill 209 was undoubtedly that of clarifying the deduction 
provided for in § 72-16-4, supra.  



 

 

Considering further, however, there was enacted into law on March 29, 1957, Ch. 227, 
Laws 1957, which enactment, with regard to § "F", supra, reinstated the provision 
exactly as it had existed prior to the signing of Senate Bill 209. By this action, it is our 
opinion that the earlier law (Ch. 177, Laws 1957) was effectively repealed by 
implication.  

This office is not unaware that generally and particularly in this state, implied repeal of 
legislative acts is not favored. It is our opinion, however, that the instant situation in the 
law cannot be reconciled and that latest enactment operates to repeal the earlier 
statute.  

While the recent legislative attempt to clarify the law was not effective, it is our opinion 
nevertheless that the existing statutory language does, without need for further 
clarification, express the legislative intent and provide an unmistakable guide to 
determining the tax liability imposed.  

The conclusions and directions of Attorney General Opinion No. 6328 as they differ 
herewith are specifically overruled.  


