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QUESTION  

QUESTION  

Are non-certified employees of local school systems who were employed subsequent to 
July 1, 1957 mandatorily covered under the Public Employees' Retirement Act?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

It is our understanding that your inquiry is the result of a request for coverage of 
noncertified local school system personnel under the Public Employees' Retirement Act. 
This results from the fact that Chapter 197 Laws 1957 excludes non-certified employees 
of local school systems hired after July 1, 1957.  

We believe this question is controlled by § 5-5-1 (3) (4) N.M.S.A., 1953 Compilation, 
reading as follows:  

"The following words and phrases as used in this act (5-5-1 to 5-5-23), unless a different 
meaning is clearly indicated by the context, shall have the following meanings: . . . .  

3. "State" means the state of New Mexico, and includes its boards, departments, 
bureaus and agencies.  

4. "Municipality" means any municipality, city, county and conservancy district in the 
State of New Mexico, including the boards, departments, bureaus and agencies of the 
said municipality, city, county or conservancy district . . . ."  

It is to be noted that School boards are not included in the definition as such.  



 

 

Such organizations can only be included as a "Public Employer" if such organization is 
one of "boards, departments, bureaus and agencies" of the state. In one sense local 
school organizations are part of the state government which have the duty to carry out a 
state function, namely, public education. However, this statute is actually including the 
state "boards, departments, bureaus and agencies" which operate directly on the state 
level. Proof of this can be found from the fact that a special section defines local 
governmental units included as "public employers" namely paragraph (4) above quoted. 
If all local governmental agencies were to be included as a part of the state government 
there would be no need for this paragraph (4). Generally Local School organizations are 
considered as quasi municipal corporations (78 C.J.S. Schools & School District, § 25, 
page 659. We, therefore, conclude that local school systems are not included in the 
definition of "State".  

We next turn to determine whether local school system organizations are included 
within the definitions of paragraph (4) above quoted. As pointed out these organizations 
are not specifically mentioned. Can they be included as "boards, departments, bureaus 
and agencies of said municipality, city, county or conservancy district"? We believe that 
it can hardly be a subject of argument that local school system organizations are 
independent of all county or city control. There is no direct connection or authority 
exercised by city or counties over any of the local school system organizations. These 
school organizations are completely independent of the local governmental 
organizations such as counties or city. They, therefore, could not be considered as 
"boards, departments, bureaus and agencies of the said municipality, city and county."  

We, therefore, conclude that local school organizations are not "public employers" 
within the definitions of such "public employers" under the "Public Employees 
Retirement Act". It follows from this that non-certificated personnel of local school 
systems employed after July 1, 1957, eligible for coverage are not under the "Public 
Employees' Retirement Act."  


