
 

 

Opinion No. 58-121  

June 11, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Lee C. Robinson, Superintendent of State Parks, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is the State Park fund a revolving fund or do unused portions of the money to the credit 
of the Department revert to the General Fund at the end of each fiscal year?  

CONCLUSION  

To the extent of general fund appropriations, reversion will occur at the close of this 
fiscal year.  

OPINION  

ANALYSIS  

You have cited Section 4-9-18, N.M.S.A., 1953 Compilation to substantiate your 
position that State Park Commission funds do not revert. Regretfully, we cannot concur 
in this in all respects.  

At any rate, the last cited section provides:  

"All moneys derived from the operation of state parks or from gifts, donations, bequests 
or endowments or appropriated for state park purposes by the legislature, or 
acquired from any other source whatsoever, shall be covered into a fund to be known 
as state park fund, which shall be a revolving fund, and no part of which shall at 
any time or in any event revert or be transferred to general or other state funds; and 
said funds shall be used solely for the purpose of acquiring, developing, operating and 
maintaining of state parks and maintenance, operation and expenditures of the office of 
the state park commission and the payment of traveling expenses and salaries of 
officers, park custodians and employees. All vouchers for expenditures from the state 
park fund shall be prepared by the superintendent of state parks and approved by the 
governor of the state of New Mexico, as a member of the state park commission." 
(Emphasis ours)  

Standing alone, the statute sustains your view, but others must be carefully considered:  



 

 

Laws 1957, Chapter 235, Section 6 A, p. 571, also cited by you, states:  

"There is also hereby appropriated to the state general fund any balance remaining or 
accruing to the interest and sinking funds of public defense certificates, provided all 
such certificates have been retired. Any balance remaining to the credit of any state 
board, commission or other agency shall also be covered into the state general 
fund at the end of each fiscal year appropriated for in this act unless otherwise 
provided by law. Provided that this paragraph shall not apply to any state department 
participating with the federal government in any agreement whereby the federal 
government provides matching funds, and the grant of such funds to the department 
would be impaired by the requirements of this paragraph." (Emphasis ours)  

We believe Section 4-9-18 does satisfy the ". . . unless otherwise provided by law" 
proviso; hence, Section 6 A in and of itself does not preclude the revolving fund status 
of your Commission.  

It is when we reach Laws 1957, Chapter 235, Section 11, p. 574, providing:  

"General Fund appropriations made for a specific fiscal year may not be used for paying 
obligations of any other fiscal year, except upon approval of the department of finance 
and administration and the state board of finance, and any unused balance of general 
fund appropriations remaining to the credit of any state office or department at 
the close of a fiscal year shall revert to the state general fund and be used to meet 
appropriations for the succeeding fiscal year," (Emphasis ours)  

that the difficulty is reached. To the extent of general fund appropriations, reversion is 
provided as in Section 6 A, but unlike the latter, there is no saving proviso. Hence, those 
funds of your Commission derived by virtue of general fund appropriations will revert at 
the close of the fiscal year; funds derived from other sources (gifts, endowments, etc.) 
will not revert.  

We hasten to add this is so because of the conflict between Section 4-9-18 and Section 
11, insofar as general fund appropriations are concerned, Section 11, being the statute 
subsequent in point of time. This is not to say however that repeal by implication has 
occurred. Rather, to the extent of the conflict and no more, Section 11 supersedes 
Section 4-9-18 for the biennium during which Laws 1957, Ch. 235 is in effect. Opinion of 
the Attorney General No. 4917, rendered July 1, 1946.  

You may well ask why we give Section 11 greater weight and effect than Section 6A. An 
explanation is due you. Section 11 deals, insofar as fund reversion is concerned, with 
general fund appropriations alone; whereas Section 6 A deals, insofar as fund reversion 
is concerned, with funds in general irrespective of source. Consistent with the holding in 
Varney v. City of Albuquerque 40 N.M. 90, 55 P. 2d 40 that a statute dealing with a 
particular subject matter controls over a general statute which does not refer to the 
same subject although broad enough to cover it, we hold Section 11 controls the 
reversion features, but only insofar as its express terms allow as we discussed above.  


