
 

 

Opinion No. 57-275  

October 24, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Hon. Juan Archibeque, State Representative, Sandoval County, Post Office Box 
171, Bernalillo, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

"Specifically, I would like to know whether a State Liquor License is considered as 
property and what statutes a liquor license has under the community property laws of 
the State of New Mexico."  

CONCLUSION  

Liquor licenses do not constitute property that can be passed upon death by will.  

OPINION  

ANALYSIS  

State liquor licenses, as are subject of inquiry in this opinion, are respectively provided 
for by §§ 46-5-2 and 46-5-3, as follows:  

"46-5-2. Dispenser's license. -- In any local option district any person who is the 
proprietor or owner of any hotel, restaurant or club, as herein defined, or any person 
qualified under the terms of any ordinance of any municipality or resolution of any board 
of county commissioners or any other person who is not disqualified by provisions of 
this act, may apply for, and if found qualified by the licensing authorities, whose duty it is 
to make a finding concerning such qualification, shall be issued a dispenser's license for 
the sale of alcoholic liquors.  

"46-5-3. Retailer's license. -- in any local option district any person who is the proprietor 
or owner of any merchantile business, or who shall desire to start or to continue a 
business for the sale of alcoholic liquors, if found qualified under the provisions of this 
act by the licensing authorities, whose duly it is to make a finding concerning such 
qualifications, shall be issued a retailer's license for the retail sale of alcholic liquors."  

In providing that certain persons may not receive licenses, § 46-5-14 sets out, in part, 
as follows:  



 

 

"(a) The following classes of persons shall be prohibited from receiving licenses under 
the provisions of this act:  

(1) Persons who have been convicted of two separate misdemeanor violations of this 
act in any calendar year or of any felony, except those persons restored to civil rights.  

(2) A person who is not a citizen of the United States.  

(3) A person under the age of twenty-one years.  

(4) A corporation which is not duly qualified to do business in the state of New Mexico.  

(5) A person who is not the real party in interest in the business to be conducted under 
the license for which application is made."  

And with regard to assignments and transfers, § 46-5-15 provides, in part, that:  

"Submit a written application for such license under oath, which application shall be in 
the form to be prescribed by, and shall state such information as shall be required by, 
the rules and regulations promulgated by the chief of division.  

* * *  

"The licenses provided for in this act shall be assignable and transferable to persons 
who are found by the chief of division to have the qualifications to receive licenses in the 
first instance, and whose application for transfer and approval of assignment have been 
approved by the chief of division in writing. No license shall be assigned or transferred 
while any charges of violation of this act or of any rules or regulations promulgated 
under the provisions of this act are pending before the chief of division, or while any 
licensee is charged in any court of criminal jurisdiction with any violation of this act, or 
during the period of any suspension of any license, or after the revocation of any 
license. No refund shall be made for the unexpired portion of any license.  

"In case of the assignment of any license, and before the transfer thereof by the 
division, the assignee and applicant for transfer shall furnish a bond in like amount and 
in like conditions as if an original license was being applied for, and the assignee and 
applicant for transfer shall pay to the division the sum of five dollars as a transfer fee."  

In response to your inquiry, the New Mexico Supreme Court, when confronted with the 
statutes of a liquor license stated in Ex Parte Deats, 22 N.M. 536, 166 P. 913, as 
follows:  

"It is contended that the petitioner claims his vested rights, which the legislation would 
deprive him of, in other words, that the petitioner gained the right to obtain a local 
license to engage in that business for the period of four years. This court has recently 
held against this contention in the case of Schwartz et al. v. Town of Gallup et al., 22 



 

 

N.M. 521, 165 Pac. 345, a case not officially reported; and a like holding was had in the 
case of Ex parte Everman, 18 N.M. 605, 139 Pac. 156. In the case last cited the court 
held:  

"'A license to retail intoxicating liquor is neither a property right nor a contract. It is in no 
sense a contract made by the state with a party holding the license; it is a mere permit, 
subject to be modified, or annulled, at the pleasure of the Legislature.'  

"This holding is decisive of the question under consideration and there can be no vested 
right as contended for."  

Further consideration was given the nature of liquor licenses in Yarbrough v. Montoya, 
54 N.M. 91, 214 P 2d 769:  

"There is no inherent power in a citizen to sell intoxicating liquors by retail; it is not a 
privilege of a citizen of the state or of a citizen of the United States. As it is a business 
attended with danger to the community it may be entirely prohibited or be permitted 
under such conditions as will limit to the utmost its evils. Crowley v. Christensen, 137 
U.S. 86, 11 S. Ct. 13,  

and further:  

"Such license is a privilege and not property within the meaning of the due process and 
contract clauses of the constitutions of the State and the nation, and in them licenses 
have no vested property rights."  

Accordingly, it is our opinion that a license to sell alcoholic beverages at retail is a state 
created privilege in which there is vested no property or contractual right.  

In view of the provisions which prohibit certain classes of persons from receiving liquor 
licenses, it must be concluded that each potential licensee must be considered 
individually and in light of his or her personal qualifications. It is pointed out, however, 
that the provision of § 46-5-14 (a) (5), supra, which restricts applications to "the real 
party in interest" may well be considered by the Chief of the Division of Liquor Control in 
the issuance of new licenses or approving assignments of existing licenses.  

Thus with reference to your last inquiry, in view of the privilege status, aforestated, it is 
our opinion that the community property laws of this state have no bearing on any 
existing interest as may emanate from an existing license to sell or dispense alcoholic 
beverages.  


