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QUESTION  

QUESTION  

May the division issue a license to operate a car to a former epileptic?  

CONCLUSION  

See opinion.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 64-13-40 (6), N.M.S.A., 1953 Comp., 1957 Supp., reads:  

"The division shall not issue any license hereunder: . . . . To any person, as an operator 
or chauffeur, who is afflicted with or suffering from any mental disability or disease 
which would render him unable to operate a motor vehicle with safety upon the 
highways, or to any person who is insane, or an idiot, imbecile, epileptic or 
feebleminded."  

This provision appears quite specific. When the applicant is suffering from any of the 
included infirmities and disabilities no license to operate a car may be issued. However, 
when such disability or infirmity is removed by cure, and the applicant is able to safely 
operate a car upon the highways, no reason appears for the withholding of a license.  

Hence, when an applicant, formerly disabled under this provision is cured, the division 
may in its discretion, upon proper medical representation as to the cure of the disability, 
issue a license.  


