
 

 

Opinion No. 57-268  

October 17, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Homer C. Pickens, Director, Department of Game and Fish, *2* Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Under Section 53-1-5, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Supplement, does the Director 
of the Department of Game and Fish by and with the approval of the State Game 
Commission and the State Board of Finance, have authority to adjust salaries of 
employees in the Department of Game and Fish?  

CONCLUSION  

Yes, subject to the provisions of the "Personnel Act" of New Mexico.  

OPINION  

ANALYSIS  

In our opinion, two statutes have bearing upon your problem. The first in Section 53-1-5, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957, Supplement, which reads:  

"The state game commission shall employ a director who shall, under such 
authorization that the game commission shall approve, employ such conservation 
officers, clerks and other employees as he shall deem proper and necessary to enforce 
and administer the laws and regulations relating to game and fish, and who shall 
prescribe their duties respectively, and who with the advice and consent of the state 
game commission and the approval of the state board of finance, shall fix the 
compensation of all the employees of the department of game and fish, which is hereby 
created.  

'The state game commission may at any time discharge said director for reasons that 
the state game commission shall deem sufficient. The director may at any time 
discharge any employee for good cause.  

"Provided that the employee may request and receive a hearing before the state game 
commission, such request to be made within fifteen (15) days after he receives the 
notice of discharge."  



 

 

The first section of the "Personnel Act", compiled as Section 5-4-1, N.M.S.A., 1953 
Compilation, is as follows:  

"The governor is hereby authorized and empowered, subject to the approval of the state 
board of finance, to classify all employees in the executive department of the state, 
including all offices, departments and institutions, having due regard to the character of 
the work performed, the training required for performance, and the importance of the 
service, it being the purpose of this act to provide substantially equal salaries for 
services of equal value. The governor is further authorized, subject to the approval of 
the state board of finance to fix, within the limitations of applicable appropriations, the 
salary limitations within each such classification. Such classification when so made for 
any department, office or institution, shall be approved by the governor and filed in the 
office of the secretary of state, and a copy thereof furnished to the head of the 
department, office or institutions affected, and after the filing of any such classification it 
shall be unlawful to pay any employee any compensation in excess of that fixed for the 
classification within which said employee falls, notwithstanding any appropriation 
providing a larger or greater compensation for such employee; Provided, that the 
governor shall have the power to designate and employ a personnel director who shall 
assist him in the performance of the duties imposed upon the governor by the terms of 
this section."  

After due reflection, it is our opinion that both quoted sections are compatible, and 
should be followed.  

Accordingly, the proper procedure would be for you to submit a salary adjustment or 
classification plan to the Game Commission. Upon the approval thereof by the Game 
Commission, the plan should be submitted to the Governor, for approval by the State 
Board of Finance. That body can, of course, call upon its fact-finding agency, the 
Personnel Board, to determine if the plan is in accordance with the over-all policy 
exhibited by Section 5-4-1, supra. Under either statute, final approval is vested in the 
State Board of Finance.  

Since the Department of Game and Fish is not a constitutional agency, and there being 
no question herein governed by the provisions of the Enabling Act, Opinion of the 
Attorney General No. 57-205, dated August 15, 1957, does not control this case.  


