
 

 

Opinion No. 57-255  

October 8, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. J. Chris Sanchez, Deputy Treasurer, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

What is the governing body in regard to the maintenance and operation of a county 
hospital -- the county commissioners or the hospital board of trustees?  

CONCLUSION  

The board of trustees is the governing body of the hospital after its initial appointment.  

OPINION  

ANALYSIS  

The above question, we believe, summarizes a number of questions asked in the 
original request, including whether the county commissioners can appoint a new 
hospital board where the present board's term has not expired; whether the county 
commissioners are entitled to attend all hospital board meetings relating to business of 
the hospital; and whether the chairman of the board of county commissioners 
necessarily must sign each voucher pertaining to the hospital's business and approve 
the same.  

Article 48, pertaining to county hospitals, indicates that initially under § 15-48-8 the 
county commissioners were designated by the Legislature as the governing body of 
hospitals. The above section was enacted as Chapter 148, § 8, Laws of 1947. In 1949, 
however, our Legislature enacted § 15-48-10, revising the same during the 1957 
Legislature, and apparently for all purposes delegated the duty of maintaining and 
administering county hospitals to a county hospital board composed of five members. 
We quote § 15-48-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Pocket Supplement, in its 
entirety since the section resolves, in our opinion, the questions asked in the request.  

"Boards of county commissioners in counties which have or shall hereafter erect county 
hospitals are hereby authorized to appoint a board, to be composed of five members, 
with terms of five years each, one member of the original board to be appointed for a 
term of one year, one member for a term of two years, one member for a term of three 
years, one member for a term of four years, and one member for a term of five years, 



 

 

said board to be known as the 'Board of Trustees of the ___ County Hospital.' The 
board shall select from its membership a president and a secretary. After their 
appointment none of the members of said board shall be removed except for cause 
specified in a written charge and after full and public hearing on the charge. Such board 
of trustees shall have full power and authority to manage and operate the hospital, to 
receive all funds appropriated therefor or paid from any source on account of patients 
accommodated in said hospital, to prescribe rules and regulations for admittance of 
patients to the hospital, to enter into contracts with the federal government and 
departments and agencies thereof for the hospitalization of patients under the 
jurisdiction of the federal government, including Indian patients, and to enter into such 
contracts with the department of public welfare and other public and charitable agencies 
and institutions, to employ all personnel engaged in the operation of said hospital, and 
to fix their compensation and to discharge them. Notwithstanding the provisions of any 
other law, said board shall have the power and authority to enter into long term 
contracts with the federal government, which contracts shall be binding on the 
successors in office of the trustees and shall be binding upon the county commissioners 
and their successors in office. The county commissioners shall cause to be paid over to 
said trustees all moneys realized through tax levy or otherwise for the operation of said 
hospital, and said trustees shall account annually for the receipt and expenditures of 
such funds. Each member of the board of trustees shall furnish a surety bond, executed 
by a surety company authorized to do business in the state of New Mexico, conditioned 
that he will faithfully perform his duties and account for and pay over all funds which 
shall come into his possession, said bond to be in the penal sum of five thousand 
dollars ($ 5,000.00), the premium thereon to be paid out of the operating funds of said 
hospital."  

As indicated by the above section, the hospital board is appointed by the county 
commissioners for a term of five years, and none of the members of the said board shall 
be removed except for cause specified in a written charge after a full and public hearing 
on such charges. It is, therefore, apparent that the county commissioners do not have 
the authority to appoint a new board.  

The above section further points out that the board of trustees has full power and 
authority to manage and operate the hospital, to receive all funds appropriated from any 
source, to enter into long term contracts with the Federal Government, and to receive 
from the county commissioners all money realized through tax levy, or otherwise, for the 
operation of the hospital.  

As stated in the title to the Act, § 15-48-10 authorizes the county commissioners to 
appoint trustees to manage and operate county hospitals.  

By way of summary, it would appear that a hospital board is the governing body of the 
county hospital once it has been appointed, and the authority of the county 
commissioners is limited to a review of the annual accounting submitted by the board of 
trustees at the end of each fiscal year.  


