
 

 

Opinion No. 57-235  

September 20, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Robert H. Sprecher, Assistant District Attorney, Fifth Judicial District, Roswell, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May drivers of oncoming or overtaking vehicles pass school busses stopped for the 
purpose of receiving or discharging children in a residential or business district without 
stopping?  

2. Is the use of flashing warning lights mandatory at all times by the school bus 
operator, when receiving or discharging children, or only when the bus is on a highway 
outside a residential or business district?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. The use of the warning system is restricted to when the bus is on a highway outside a 
residential or business district.  

OPINION  

ANALYSIS  

Sections 64-18-46 and 64-18-47, N.M.S.A., 1953 Compilation, are as follows:  

"64-18-46. (a) The driver of a vehicle upon a highway outside of a business or residence 
district upon approaching or overtaking from either direction any school bus which has 
stopped on the highway for the purpose of receiving or discharging any school children 
shall stop the vehicle at least 10 feet before reaching such school bus and shall not 
proceed until such school bus resumes motion, or until signaled by the driver to 
proceed.  

(b) Every bus used for the transportation of school children shall bear upon the front and 
rear thereof a plainly visible sign containing the words "School Bus" in letters not less 
than 8 inches in height.  



 

 

(c) The driver of a vehicle upon a highway with separate roadways need not stop upon 
meeting or passing a school bus which is on a different roadway or when upon a 
controlled-access highway and the the school bus is stopped in a loading zone which is 
a part of or adjacent to such highway and where pedestrians are not permitted to cross 
the roadway."  

"64-18-47. (a) The commissioner of motor vehicles is authorized to adopt standards and 
specifications applicable to lighting equipment on and special warning devices to be 
carried by school busses consistent with the provisions of this act, but supplemental 
thereto, and except that such standards and specifications may designate and permit 
the use of flashing warning signal lights on school busses for the purpose of indicating 
when children are boarding or alighting from any said bus. Such standards and 
specifications shall correlate with and, so far as possible, conform to the specifications 
then current as approved by the Society of Automotive Engineers.  

(b) It shall be unlawful to operate any flashing warning signal light on any school bus 
except when any said school bus is stopped on a highway for the purpose of permitting 
school children to board or alight from said school bus."  

The prohibition against passing a stopped bus, set forth in Section 64-18-46, is clearly 
restricted to stops on a highway for purpose of discharging or receiving children, outside 
a business or residential area.  

The answer to your second question entails some difficulty. Section 64-18-47 (b), as 
you will notice, does not contain the qualifying language, i.e., ". . . outside of a business 
or residence district, . . ." as does the prior section. Hence, it might well be argued that 
the Legislature intended a result different than that under such prior section. However, it 
is our opinion that both sections must be read together, and having done so we believe 
that Section 64-18-47 (b) is restricted to the same situation as Section 64-18-46. 
Viewing the matter in a practical light, we believe the Legislature intended these 
restrictions to only be operative outside residential and business districts, where vehicle 
speeds are apt to be greater and where the danger to children is accordingly greater.  

Nor can we ignore the nature of the statute with which we are dealing. Section 64-18-47 
(b) begins by saying; "it shall be unlawful. . . ." Turning to the session laws, we find that 
what is compiled as Section 64-18-47 (b) was first enacted as Laws 1953, Chapter 139, 
Section 109.6. Section 23 of said Chapter 139, provides that unless otherwise declared 
with respect to a particular offense, any violation of the act is a misdemeanor. This is 
compiled as Section 64-15-2, N.M.S.A., 1953 Compilation. Since we have found no 
specific declaration as to the penalty for violation of Section 64-18-47 (b), we conclude 
its violation would be a misdemeanor and as such is a criminal statute. Accordingly, it is 
to be strictly construed, and no situation can be included within its coverage unless both 
within the spirit and letter thereof. Territory vs. Davenport, 17 N.M. 214, 124 P. 795.  


