
 

 

Opinion No. 57-250  

October 4, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P. Whittaker  

TO: Mr. Glenn B. Neumeyer, Assistant District Attorney, Office of the District Attorney, 
Second Floor Court House, Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Can the Board of County Commissioners apply used structural bridge steel as partial 
payment upon the purchase of motor driven equipment under a rental purchase 
agreement?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

This office does not have before it the terms of the proposed rental purchase 
agreement; and it may be that the proposed transaction is not a purchase within the 
meaning of § 6-5-1 et seq., for the reasons set forth in Opinion No. 5425 of this office, 
copy of which is attached for your information.  

If we assume, as you do in your inquiry, that the proposed transaction is, in fact, such a 
purchase, then the proposed purchase is governed by the terms of Chapter 233, Laws 
of 1939 as amended, § 6-5-1 et seq., N.M.S.A., 1953 Compilation. Section 6-5-8, which 
bears particularly upon the question raised, provides as follows:  

"In the purchase of motor vehicles, machinery, equipment or furniture, where it is 
desired to "trade in" or "exchange" used articles as part payment on the purchase-price 
of new articles, the purchaser shall, in the advertisement and call for bids, describe such 
used property and therein advise and inform prospective sellers of such new articles, 
the location and place where such used property may be examined and inspected. In all 
such cases, the bidder shall state separately the sale price of the new article, and the 
sum to be allowed as credit thereon for the "trade in" or "exchange" article. The 
difference between such amounts shall be deemed the "bid" of such seller, for the 
purposes of this act."  



 

 

This office considers that the above provision is clear authority for the proposed 
transaction, and that the Legislature expressed no intention therein to restrict 
exchanges of used articles, in connection with purchases of new articles, to an 
exchange of like article for like article. Under orthodox rules of statutory construction, 
words are construed to have their ordinary and usual meaning, unless the words used 
have a well settled technical meaning in the field involved (see 82 C.J.S., Statutes, § 
316 (b)).  

It is apparent that the terms "trade-in" and "exchange", used in this statutory provision, 
were used in their commonly accepted sense. In common usage neither term carries 
any connotation of the receipt of like for like.  

Accordingly, it is the conclusion of this office that used articles of any of the 
classifications set forth in the statute may be applied in part payment of the purchase 
price of new articles of any of the classifications described.  


