
 

 

Opinion No. 57-243  

September 26, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Neil Haight, Assistant District Attorney, 729 East Main, Farmington, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is it lawful for a dispenser or retailer, as defined by § 46-1-1, N.M.S.A., 1953 
Compilation to sell to one purchaser at the time of a single purchase a total quantity of 
alcoholic liquor greater than five gallons, although such quantity may consist of several 
cases of wine, whiskey, or beer, each of which cases shall contain less than five 
gallons?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

A retailer is defined by § 46-1-1 as follows:  

"The term 'retailer' shall mean any person selling, offering for sale, or having in his 
possession with the intent to sell, any alcoholic liquors for consumption off of the 
premises of the licensee and in unbroken packages containing less than five gallons."  

and likewise § 46-1-1 provides that a dispenser is defined as:  

"The term 'dispenser' shall mean any person selling, offering for sale, or having in his 
possession with intent to sell, alcoholic liquors by the drink or in packages containing 
less than five gallons."  

The question here considered calls for an interpretation of that language pertaining to 
the stated package volumes.  

Looking to the provisions of the alcoholic beverage laws as being pari materia, we find 
aid in referring to other sections as came into existence along with the aforequoted 



 

 

definitions in 1939. Specifically, § 46-10-9 (d) provides that it shall be a violation for any 
retailer:  

"To sell, possess for the purpose of sale, or to have, possess or keep on his licensed 
premises, liquors not contained in the unopened, original, immediate containers as 
packed and filled by the manufacturer, rectifier or bottler thereof; or to sell, offer for sale 
or suffer or permit upon his licensed premises, any alcoholic liquors the containers or 
cases of which do not bear the New Mexico excise tax stamps as required by this act; 
or to receive, have, possess, keep or allow, suffer or permit upon his licensed premises 
any package or container of alcoholic liquor which does not contain less than five 
gallons; or to buy or receive any alcoholic liquor for the purpose of, or with the intent of, 
reselling the same, from any person other than a duly licensed New Mexico wholesaler 
or winer." (Emphasis supplied)  

A similar restriction existed in the case of dispensers prior to the 1941 amendment, § 
46-10-10.  

As will be noted from the last two referenced sections, the term "package" is used as 
having the same or equal meaning with that of container. A further clarification and 
meaning of the term "package", as first above used, is found by referring to § 46-7-7, 
which is stated as follows:  

"Every wholesaler who holds for sale any alcoholic liquors heretofore defined, shall, 
before sale or other disposition, affix stamps of proper denomination at the rate 
specified in section 902 (46-7-2) to the immediate containers, of such alcoholic 
liquors, except for beer in bottles or cans in closed cases or cartons, stamps need not 
be affixed to each bottle or can but shall be affixed to each case or carton." (Emphasis 
supplied)  

Here we find that the container contemplated for sale and delivery to the consumer is 
the immediate container of alcoholic beverage.  

In keeping with the usages expressed by and implied from the term "package", it is our 
opinion that such refers to the individual bottles, cans, or crocks, as the case may be. 
Accordingly, it is our further opinion that sales may be made to individuals in actual 
volumes of more than five gallons alcoholic liquors, as long as no individual pack or 
container measures more than five volumetric gallons.  

Also, by the proviso, as found in § 46-10-10, the aforesaid limitation is not applicable to 
beer as may be sold for parties, outings and picnics.  


