
 

 

Opinion No. 57-210  

August 23, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Charles B. Barker, Attorney, Legal Division, Bureau of Revenue, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Where an estate consists of community property, the husband being deceased, is the 
compensation allowed to an administrator or executor properly based on the value of 
the entire estate or only upon the value of half of the community property?  

2. In determining the succession tax due, can the additional fees allowed in such cases 
to the administrator and the attorney be taken as a deduction?  

CONCLUSIONS  

1. Entire estate.  

2. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The instant questions arise from the construction and exact meaning of § 31-10-1, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, which law provides as follows:  

"Administrators and executors shall be entitled to a compensation of ten (10) per cent 
on the first three thousand dollars ($ 3,000) and of (5) per cent on all amounts in excess 
of the first three thousand dollars ($ 3,000) upon property at its appraised value which 
shall come into their hands as such. Provided, that if the said property shall consist 
of the proceeds of life insurance policies, or cash, including checking accounts, time 
deposits, certificates of deposit, savings accounts, postal savings certificates, and all 
United States government bonds, then said compensation shall be not to exceed five 
(5) per cent of the first five thousand dollars ($ 5,000) and not to exceed one (1) per 
cent on all amounts in excess of the first five thousand dollars ($ 5,000). And, Provided, 
further, that no compensation or commission shall be paid on account of any real 
estate, except such amount as may be allowed by the court upon proper cause being 
shown therefore. The deduction allowable to an administrator or executor in determining 



 

 

the succession tax due the state of New Mexico on any estate for executor's or 
administrator's fees shall not be more than the fees provided for in this section."  

Two aspects arising from the aforequoted section and suggested by the questions 
above put, are to be considered. First, the determination of a value placed upon all 
personal property coming into the hands of an administrator or executor; and, Second, 
what is intended as "fees" as provided for in the law.  

In York vs. American National Bank of Silver City, 40 N.M. 123, 55 P. 2d 737, the 
Court in considering responsibility of personalty during the course of administration 
stated the following:  

"In this jurisdiction on the granting letters testamentary or of administration or on the 
appointment of an administrator, all personal property belonging to the decedent passes 
immediately to the administrator or executor as the case may be. Such administrator 
having the legal title thereto. . . ." See also Smith vs. Steen, 20 N.M. 436, 150 P. 925; 
Sheley vs. Shafer, 35 N.M. 358, 298 P. 942.  

Accordingly, all personal property whether community or the separate estate of the 
deceased shall come into the hands of administrators or executors and the value 
thereof shall be determinative, in part of the compensation to be allowed under 
administrators or executors.  

It is well understood that in keeping with the provisions of Section 31-7-2, N.M.S.A., 
1953 Compilation;  

"The real estate of a decedent shall pass directly to the heirs or devisees and not to the 
executor or administrators; . . . ."  

Nevertheless, administrators and executors are not by reason of the aforestated law 
relieved of many duties imposed on them in the management and distribution of realty. 
Section 31-3-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, requires the making and filing of an 
inventory "of all real and personal property of the decedent which shall come to their 
knowledge or possession." Also where heirs or devisees are not present personally 
administrators or executors are charged with the duties of accounting for rents, payment 
of taxes, paying for real estate, executing deeds heirs and for widows, Section 31-7-2, 
31-7-3, 31-7-4 and 31-7-8, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

Consequently, it is our opinion that in determining the compensation allowed to an 
administrator or executor that the value of the entire community must be looked to. By 
proviso in Section 31-10-1, supra;  

". . . no compensation or commission shall be paid an account of any real estate, 
except such amount as may be allowed by the court upon proper cause being 
shown therefore."  



 

 

The final sentence of the section provides:  

"The deduction allowable to an administrator or executor in determining the succession 
tax due the state of New Mexico on any estate for executor's or administrator's fees 
shall not be more than the fees provided for in this section."  

A similar limitation is provided for allowable attorneys' fees in Section 31-10-4.  

Thus, with reference to your second question, it is our opinion, in considering the 
language of the aforesaid proviso, along with that of the specified fee schedule found in 
the first sentence, that the clause "fees provided for in this section" includes not only 
those fees allowed by the schedule, but also includes any additional compensation as 
may be approved by the Court.  

It is finally our opinion that the sum of all compensation, paid by reason of 
administration including any part thereof, which is based upon the appraised value of 
the personal estate as provided by statute as well as that approved by the court for 
services and management rendered in behalf of the real estate, is a deduction allowable 
in determining the succession tax due the State of New Mexico.  


