
 

 

Opinion No. 57-203  

August 15, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Hon. Walter R. Kegel, District Attorney, First Judicial District, County Court House, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. If a sale of cigarettes is made by a wholesaler to a person who holds both a 
wholesaler's and a retailer's license, under the terms of Section 72-14-4, N.M.S.A., 
1953 Compilation, as amended, but who sells only at retail, does such transaction 
entitle the parties hereto to the advantages granted under Section 49-3-5, N.M.S.A., 
1953 Compilation?  

2. Is a corporation formed by a group of retailers for the purpose of purchasing goods, 
wares, merchandise, etc., for sale by its retail members at retail, a "wholesaler" within 
the meaning of Section 49-3-2, N.M.S.A, 1953 Compilation, so that a sale of cigarettes 
by a wholesaler to such corporation would be a sale of cigarettes by one wholesaler to 
another wholesaler of cigarettes in order to grant to such transaction the advantages 
provided in Section 49-3-5, N.M.S.A., 1953 Compilation?  

3. If a wholesaler of cigarettes makes a sale of cigarettes to another wholesaler of 
cigarettes, qualified as such within the purview of Sections 49-3-2 (d) and 49-3-5, both 
N.M.S.A., 1953 Compilation, and the buying wholesaler makes sales of cigarettes for 
delivery other than at his place of business, must he add his cost of delivery to his "cost 
to wholesaler" as required by Section 49-3-2 (i), N.M.S.A., 1953 Compilation, even 
though he elects under Section 49-3-5 to use the "basic cost" of the wholesaler from 
whom he purchased the cigarettes? ("Basic cost" is defined in § 49-3-2 (h), N.M.S.A., 
1953 Compilation.)  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

3. Yes.  

OPINION  



 

 

ANALYSIS  

Under the laws of the State of New Mexico, the same person may be a distributor, a 
wholesaler, and a retailer, by the terms of Chapter 72, Article 14, N.M.S.A., 1953 
Compilation. However, in order to answer your questions it is necessary to interpret the 
Cigarette Fair Trade Practices Act. Sections 49-3-1 through 49-3-13, N.M.S.A., 1953 
Comp., provide, in part, as follows:  

Section 49-3-2 (d):  

"A 'wholesaler' shall mean and include any person who acquires cigarettes for purposes 
of sale to retailers or to other persons for purposes of resale." (Emphasis supplied.)  

Section 49-3-2 (i):  

"(1) 'Cost to wholesaler' shall mean the basic cost of the cigarettes involved to the 
wholesaler plus the cost of doing business by the wholesaler, and must include, without 
limitation, labor costs (including salaries of executives and officers), rent, depreciation, 
selling costs, maintenance of equipment, delivery costs, all types of licenses, taxes, 
insurance and advertising. (2) In the absence of proof of a lesser or higher cost of doing 
business by the wholesaler making the sale, the cost of doing business by the 
wholesaler shall be presumed to be two per centum (2%) of the basic cost of the said 
cigarettes to the wholesaler, plus cartage to the retail outlet, if performed or paid for by 
the wholesaler, which cartage cost, in the absence of proof of a lesser or higher cost, 
shall be presumed to be three-fourths of one per centum (3/4 of 1%) of the basic cost of 
the said cigarettes to the wholesaler." (Emphasis supplied.)  

Section 49-3-5:  

"When one wholesaler sells cigarettes to any other wholesaler, the former shall not be 
required to include in his selling price to the latter, the cost to the wholesaler, as defined 
by section 2 of this act, but the latter wholesaler, upon resale to a retailer, shall be 
subject to the provisions of the said section, Provided, however, that such latter 
wholesaler may, at his option, use as his basic cost of the cigarettes so sold, the basic 
cost of the wholesaler from whom he shall have purchased the same."  

It is to be noted that your question refers to a wholesaler of cigarettes who sells 
cigarettes to the holder of both a wholesaler's and retailer's license to sell cigarettes, but 
who, in fact, sells only at retail. Under the provisions of Section 49-3-5, when one 
wholesaler sells cigarettes to any other wholesaler, the former gains certain advantages 
and the purchaser also gains certain advantages, both provided for in that section. 
However, the term "wholesaler" as used in the act is limited to the specific meaning set 
out in the act itself, and a wholesaler as quoted above is limited to a person who 
acquires cigarettes for the purpose of sale to retailers or to persons for purpose of 
resale. The purchasing wholesaler in your question does not acquire the cigarettes for 
that purpose, but rather solely for the purpose of selling for consumption. The language 



 

 

of the Statute is so clear and unequivocable as not to lend itself to any interpretation 
other than that, since the purchasing wholesaler who also holds a retailer's license and 
whose sole purpose in purchasing at wholesale is to take advantage of the provisions of 
Section 49-3-5 supra, it does not fall within the purview of that Section, and therefore 
such transaction is not entitled to the advantages of said Section, and the selling 
wholesaler must add to his "basic cost" of cigarettes his "cost to wholesaler" which is 
defined in Section 49-3-2 (i) supra when he sells to the wholesaler-retailer who sells 
only at retail.  

With reference to question number 2 above, it is true that ordinarily corporations are to 
be distinguished from their stockholders, that is, the members who compose the 
corporation. How ever, in the case of Mennen Co. v. Federal Trade Commission (C.C.A. 
2, 1923), 228 Fed. 774, cert. denied, 262 U.S. 759, although it did reverse the order of 
the Federal Trade Commission to cease and desist, for other reasons the Court said in 
discussing this particular question:  

"In conclusion it ought perhaps to be said that we have not been unmindful of the fact 
that the Mennen Company in classifying purchasers into two groups, those of 
wholesalers and retailers, placed in the group of retailers a class of mutual or co-
operative corporations which purchased in large quantities the Mennen products. These 
mutual or co-operative corporations, it is admitted, consist solely of the retailers in the 
same line of trade; the stock being held exclusively by retailers. The fact that these 
individuals, admitted by the counsel for the Federal Trade Commission to be retailers, 
see fit for their own convenience to organize themselves into a corporation which they 
constitute their agent for purchasing purposes, does not change their character, or the 
character of their purchases, and convert them into wholesalers.  

"Whether a buyer is a wholesaler or not does not depend upon the quantity he buys. It 
is not the character of his buying, but the character of his selling, which marks him as a 
wholesaler, as this court pointed out in Great Atlantic & Pacific Tea Co. v. Cream of 
Wheat Co., supra (277 Fed. 46). A wholesaler does not sell to the ultimate consumer. 
Mutual or co-operative concerns are buying for themselves to sell to ultimate 
consumers, and not to other 'jobbers' or to other 'retailers.' The nature of the transaction 
herein involved is not altered by the fact that they make their purchases through the 
agency of their corporation. For some purposes a corporation is distinct from the 
members who compose it. But that distinction is a fiction of the law, and the 
courts disregard the fiction whenever the fiction is urged to an intent and 
purpose which is not within its reason and policy. And in such a case as this the 
fiction cannot be invoked. The important fact is that the members of the 
corporation are all retailers who buy for themselves to sell to the ultimate 
consumer. The Mennen Company is within its rights in classifying them as retailers." 
(Emphasis supplied.)  

Following the obvious intent of the Court in the statement supra, it is my opinion that a 
corporation composed of an association of retailers such as you refer to in your 
question number 2 must be considered in the light of the business of its members, 



 

 

which is retail business, and the fact that the corporation purchases cigarettes for 
distribution to its members would not bring it within the classification of a wholesaler, but 
the purchase would have to be considered as purchases of cigarettes for sale at retail, 
and therefore such purchases would not fall within the purview of § 49-3-5 supra, and 
the conclusion here must be the same as the conclusion reached in answer to your 
question number 1.  

With reference to your third question, it is my opinion that the purchasing wholesaler of 
cigarettes who makes sales for delivery at points other than at his place of business 
must add his costs of delivery, as required by § 49-3-2 (i) supra, whether or not he 
elects under § 49-3-5 to use the "basic cost" of the wholesaler from whom he purchased 
the cigarettes. The only advantage that such purchasing wholesaler secures by the 
election is that he is allowed to use the "basic cost" of the wholesaler from whom he 
purchases and the "basic cost" of cigarettes is defined in § 49-3-2 (h) N.M.S.A., 1953 
Comp., which provides as follows:  

"'Basic cost of cigarettes' shall mean whichever of the two following amounts is lower, 
namely, (1) the invoice cost of cigarettes to the retailer or wholesaler, as the case may 
be; or (2) the lowest replacement cost of cigarettes to the retailer or wholesaler, as the 
case may be, within thirty days prior to the date of sale, in the quantity last purchased 
(whether within or before the said thirty-day period), less, in either of said two cases, all 
trade discounts except customary discounts for cash, plus the full face value of any 
stamps which may be required by any cigarette tax act of this state now in effect or 
hereafter enacted, if not already included by the manufacturer in his list price."  

It is to be noted that the purchasing wholesaler is not granted the privilege of using the 
"cost to wholesaler" of the wholesaler from whom he purchased, as provided in § 49-3-2 
(i) supra, and therefore must use his own "cost to wholesaler." It is in such costs that the 
cost of delivery of cigarettes must be added, even though the formula is used.  

It is hoped that this opinion fully answers your questions as stated.  


