
 

 

Opinion No. 57-218  

September 9, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Glenn B. Neumeyer, Assistant District Attorney, Office of the District Attorney, 
Second Floor Court House, Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Must a petition be filed for every juvenile traffic violator, or can they be cited into 
juvenile court by a traffic citation which contains the juvenile's name, the offense 
charged, the exact day and hour at which they are to appear before the juvenile court 
and the signature of the juvenile officer?  

2. Will it be necessary to cite the parents of the juvenile into court on a traffic violation, 
and if so must a special citation be used or will the traffic citation to the juvenile himself 
be sufficient?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, a petition must be filed.  

2. It will be necessary to cite the parents into court as in any other juvenile offense.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 13-8-26, N.M.S.A., 1953 Comp., was amended by the 1957 Legislature by the 
inclusion of a proviso which states that juveniles may, in the discretion of the juvenile 
court, be treated as adults where the juvenile has violated state traffic laws or traffic 
ordinances or regulations of any of the political subdivisions thereof. Inasmuch as § 13-
8-26, supra, relates to the original jurisdiction of the juvenile court, the question has 
arisen as to whether juvenile traffic offenders may be cited into court by the use of a 
traffic citation rather than by adherence to the procedure ordinarily used when a juvenile 
is cited into the juvenile court.  

We are of the opinion that the customary procedure which is usually followed must be 
adhered to in the cases of traffic citations. As indicated in our Attorney General Opinion 
No. 57-106, written May 16, 1957, the above mentioned proviso in our opinion merely 
provides that penalties normally assessed against an adult traffic violator may now be 



 

 

assessed against a juvenile, should such be the proper course of action in the opinion 
of the juvenile judge. We do not feel that the proviso waives any of the necessary 
procedural steps in regard to a hearing, as provided by the Juvenile Code, and our 
research on this matter has failed to indicate otherwise.  

In answer to question two, the above mentioned proviso neither in the title nor in the 
body of the Act specifically states or mentions that the usual method of citing parents of 
the juvenile into court as is stated in the Juvenile Code was repealed, superceded or 
waived.  

In view of the above, we feel it will be necessary to cite the parents in the usual manner 
as is generally used in citing the parents for any other juvenile offense.  

By way of conclusion, we believe that the proviso added to § 13-8-26 merely allows the 
juvenile court to assess penalties against juvenile traffic violators as are usually 
assessed against adult violators, and does not in any manner alter the procedure to be 
used regarding the filing of a petition or notice and citation to the parents.  


