
 

 

Opinion No. 57-216  

August 27, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: The Board of Regents, New Mexico Military Institute, Roswell, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is the Institute required to make any contribution to the State Educational Retirement 
Fund under the authority of Chapter 197, of the Laws of 1957, as to any employee 
covered by the Institute plan who has exempted himself from said act as provided 
therein?  

2. Can any employee now covered by the Institute plan, and who exempts himself from 
the new state educational retirement plan as provided, hereafter retire in accordance 
with the provisions of Article 73-12-16 (1953 Statutes), and receive the amount of 
retirement pay now provided for in Article 73-12-17?  

3. Is the Institute required to make a contribution for employees under the Educational 
Retirement Act of 1957 for employees covered under the Institute program who elect to 
exempt themselves from the provisions of the Educational Retirement Act of 1957?  

4. What effect will an employee exempting himself from the new act have upon 
contributions heretofore made by the Institute to the teachers retirement fund under the 
authority of Article 73-12-27 of the 1953 Statutes?  

5. Can an employee who has not exempted himself from the provisions of the 1957 Act, 
become eligible for and receive the benefits provided for in the 1957 Act, and also 
receive additional benefits provided for under the Institute program?  

6. Can an employee covered by the Institute plan, who does not elect to exempt himself 
from the new plan, participate therein, cause the Institute to contribute thereto, and 
thereafter retire and receive benefits under both plans provided he has met the 
requirements of the same?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  



 

 

3. No.  

4. None.  

5. No.  

6. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

In answer to your first question, we assume that the particular employee of the Institute 
has exempted himself from the Educational Retirement Act, (§ 73-12-34 et seq., 
N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Supplement), as is therein provided. We find nothing 
in the Act requiring the Institute to made contributions to the educational retirement fund 
on behalf of such employee under such a set of facts. Indeed, §§ 73-12-57 and 58, 
which respectively read as follows:  

"73-12-57. Member contributions. -- During the first two (2) fiscal years a yearly 
contribution of a sum equal to three per cent (3%) of each member's annual salary shall 
be made by him to the fund. During the third and following fiscal years the yearly 
contribution of each member shall be a sum equal to four per cent (4%) of his annual 
salary, except the legislature may provide for a higher rate of contribution after the third 
fiscal year if the report of the actuary establishes a higher rate is necessary to sustain 
the level of benefits provided by the Educational Retirement Act, but in no instance shall 
the rate of the member's contribution exceed that of the local administrative unit.  

73-12-58. Local administrative unit contributions. -- Local administrative units shall 
make a yearly contribution to the fund during the first two (2) fiscal years of a sum equal 
to four per cent (4%) of their respective salary pay rolls for members. During the third 
and following fiscal years the local administrative units shall make yearly contribution at 
the rate of five per cent (5%) of their salary pay rolls for members, except the legislature 
may provide for a higher rate of contribution after the third fiscal year if the report of the 
actuary establishes a higher rate is necessary to sustain the level of benefits provided 
by the Educational Retirement Act." (Emphasis ours)  

would seem to clearly negate any such liability on the part of the Institute. This 
reasoning also applies to your third question.  

The answer to your second question depends upon whether §§ 73-12-16 and 17, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, are now in effect for any purpose. Laws 1957, Chapter 
197, § 60, being the repealing section of the Educational Retirement Act, repealed the 
above two sections of the 1953 Compilation. Nor do we find any reference to these two 
sections in the saving clause of the new act, being § 73-12-53, N.M.S.A., 1953 
Compilation, 1957. Supplement. Further, by the express terms of another saving 



 

 

section, being § 73-12-64, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Supplement, it is not 
applicable to this situation since it is limited to those who have "heretofore" retired. We 
answer your second question in the negative.  

We do not believe that the situation contemplated by your fourth question will be 
affected by the employee exempting himself from the new act. Pursuant to § 73-12-27, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (now repealed), you had heretofore paid contributions into 
the teachers retirement fund. However, all assets of this fund were, by § 73-12-44, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Supplement, transferred to the new educational 
retirement fund and we know of no provision of law authorizing a withdrawal from the 
latter fund under this or any other situation. You will also note § 73-12-63, N.M.S.A., 
1953 Compilation, 1957 Supplement, which provides:  

"No member who was heretofore covered under the provisions of any statute repealed 
by the Educational Retirement Act shall be retired at a monthly benefit which is less 
than he would have received had his employment continued to be performed under 
such repealed provisions."  

By reference in your fifth question to the "Institute program," we assume you have 
reference to your plan authorized by § 73-12-26, N.M.S.A., 1953 Compilation, (again, 
one of the sections repealed by the Educational Retirement Act). We further assume 
that you have reference to a future contemplated retirement by one presently employed 
by the Institute, which employment was in effect prior to July 1, 1957. We turn to the 
various saving clauses in the Educational Retirement Act.  

The first paragraph of § 73-12-53, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Supplement, 
reads:  

"Nothing contained in the Educational Retirement Act shall be construed to affect in any 
manner membership in or coverage under the retirement programs pursuant to sections 
73-12-26 and 73-12-30 New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation relating to 
institutional programs, or the program for the retirement of public employees pursuant to 
sections 5-5-1 through 5-5-23 New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation of 
persons covered thereunder who are in positions of employment on the effective date of 
the Educational Retirement Act elect to exempt themselves from membership under 
the Educational Retirement Act by filing written declaration of exemption with the 
director not later than December 1, 1957," (Emphasis ours)  

This provision does not determine the problem, since it presupposes an election of 
exemption, whereas your problem deals with future participation in benefits from two 
plans (one being the new act).  

Turning to § 73-12-63, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Supplement, which states:  

"No member who was heretofore covered under the provisions of any statute repealed 
by the Educational Retirement Act shall be retired at a monthly benefit which is less 



 

 

than he would have received had his employment continued to be performed under 
such repealed provisions."  

we think it is not applicable, since it simply acts as a protection against decreased 
benefits.  

One reason that the first paragraph of § 73-12-64, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 
Supplement, reading as follows:  

"All persons who have herefore been retired under the provisions of sections 73-12-16 
through 73-12-19, 73-12-24, 73-12-27 through 73-12-29, 73-12-31 and 73-12-32 New 
Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, upon the basis of service and age, shall 
be deemed to have retired under the Educational Retirement Act and shall continue to 
receive retirement benefit in the same amount which they were heretofore receiving." 
(Emphasis ours)  

is not governing is that it contemplates retirement, not in the future, but "heretofore."  

Section 73-12-65 reads as follows:  

"Nothing contained in the Educational Retirement Act shall be construed to affect 
adversely the continued payment of benefits, either for retirement or for disability, which 
upon the effective date of the Educational Retirement Act are being paid to any person 
pursuant to sections 73-12-26 and 73-12-30 New Mexico Statutes Annotated, 1953 
Compilation relating to institutional programs, or the program for retirement of public 
employees pursuant to sections 5-5-1 through 5-5-23 New Mexico Statutes Annotated, 
1953 Compilation.' (Emphasis ours)  

But it does not answer your fifth question since it applies to benefits which are (or were) 
being paid on July 1, 1957. As we understand your problem, this is not the case.  

So much for the sections of the new act which might be said to be controlling. Reading 
the act in its entirety, we find that § 73-12-26 was a section repealed. Since it has not 
been "saved" insofar as your particular problem is concerned, we can only conclude 
that the employee in question cannot, in the future, obtain benefits under both the 
Institute plan pursuant to § 73-12-26 and the Educational Retirement Act.  

Your sixth question contemplates, in part, the opposite situation then obtained under 
your first and third questions. So, since the employee in question participates under the 
Educational Retirement Act, the Institute will have to make a contribution. As to the 
balance of your sixth question, our answer to your fifth question governs.  


