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QUESTION  

QUESTION  

May a sheriff or his duly appointed deputies collect service of process fees from the 
county or State?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Considering generally the early common law, we find at 47 Am. Jur., 886, the following:  

"Under the English law a sheriff was bound to perform his duty gratuitously unless by 
act of Parliament he was given the right to collect fees. At an early date, however, 
statutes gave sheriffs in England poundage based on a percentage. In this country the 
right to compensation is largely statutory, and such statutes, being in derogation of the 
common law, are strictly construed."  

The New Mexico Supreme Court in State ex rel Peck vs. Velarde, 39 N.M. 179, 43 P. 
2d 377, discussed, by way of dicta, the subject of service fees and said:  

"We have heretofore referred to what the sheriff is required to collect from litigants 
incident to the service of process. And we discover in the 1915 Act, (Section 33-3203 
(15-43-11) for the first time what the county is to pay the sheriff as incident to the 
service of process, i.e.,' all traveling expenses actually and necessarily incurred * * * 
while engaged in the service of criminal process issued out of the Supreme Court or a 
district court. * * * The actual expense incurred in or about the service of civil process 
shall likewise be paid:  

"Apparently the sheriff cannot collect from the county service fees and mileage 
for the service of process issued on behalf of the county or state. To such extent 



 

 

Section 33-4426 (Act of 1899) (15-40-21) was modified by section 33-32-3, (15-43-11) 
'warrants', enumerated in section 33-4426 (15-40-21) as criminal process, would be an 
illustration of this." (Emphasis supplied.)  

In view of the absence of specific authorization to charge process and mileage fees 
except where such process is issued in behalf of the Supreme Court and district courts 
as provided, it is our opinion that a sheriff or his deputies may not collect service fees 
and mileage for service issued on behalf of the State  


