
 

 

Opinion No. 57-214  

August 26, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Elery G. Cooper, Office Manager, Contractors' License Board, P. O. Box 1179, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Does a contractor, duly licensed by the office of the Contractors' License Board to enter 
into the business of "excavating and trenching, land leveling, pipeline construction, 
septic tanks and cesspools construction and cleaning, utilities construction, sewer lines, 
welding, sprinkling systems, water lines, tank construction," have authority to lay and 
construct sewer lines on and across private property to within three feet of a residence 
or other type building or commercial structure?  

CONCLUSION  

No, this is plumbing and under the Plumbing Board.  

OPINION  

ANALYSIS  

The instant question arises out of an alleged conflict of authority imposed on the State 
Contractors' Licensing Board, and that described in stating the duties of the Plumbing 
Administrative Board.  

Looking first to the general statement defining and fixing the area of responsibility of the 
Contractors' Licensing Board, we find, at § 67-6-13, N.M.S.A., 1953 Compilation, as 
follows:  

"A contractor within the meaning of this act is a person, firm, copartnership, corporation, 
association, or other organization, or any combination of any thereof, who for either a 
fixed sum, price, fee, percentage, or other compensation other than wages, undertakes 
or offers to undertake, or purports to have the capacity to undertake to construct, alter, 
repair, add to or improve any building, excavation, or other structure, project, 
development or improvement, or any part thereof; Provided, that the term 
contractor, as used in this act, shall include subcontractor, but shall not include any one 
who merely furnishes materials, or supplies without fabricating the same into, or 



 

 

consuming the same in the performance of the work of the contractor as herein defined. 
(Emphasis supplied)  

In accordance with the aforequoted definition, it has been held since the original 
enactment of the Contractors' Licensing Board Law in 1939, that persons engaged as 
painters or interior decorators, plumbers, installers of air-conditioning equipment and 
sellers of prefabricated structures, all come within the definition stated. See Attorney 
General Opinions No. 1939-40, page 93, No. 4726, No. 5097, No. 5226 and No. 5653.  

In 1949, however, there was created by the Legislature an act providing for the 
Plumbing Administrative Board, and further providing that such Board have authority to 
conduct examinations and license master and journeymen plumbers, and for inspectors 
and a standard of work and material in all phases of the plumbing trade. The initial 
enactment was amended in 1957, and looking specifically to the definitions and 
jurisdictions stated, we find at § 67-22-1 (f), N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Pocket 
Supplement:  

'The word 'plumbing' shall mean the installing, altering and repairing of all 
plumbing fixtures, fixture traps, and soil, waste, supply and vent pipes with their 
devices, appurtenances and connections, through which water, waste, sewage, 
oil and air are carried within or adjacent to the building or other structures in or 
upon premises of the consumers. (Emphasis supplied)  

In § 67-22-2, the law provides in part:  

"The provisions of this act shall apply to all installations, alterations and repairs of 
'plumbing' or 'fixtures' as herein defined, and to the installation, alteration and repair 
of consumers gas piping and the installation of gas appliances, within or on public or 
private buildings, structures, or premises, . . ." (Emphasis supplied)  

With reference to the sections quoted, we find that the Plumbing Administrative Board 
was created subsequent to the earlier Constructors' Licensing Board, and in its creation 
was given certain authority and jurisdiction which initially had rested with the 
contractors.  

Prior to 1949, jurisdiction over examining and licensing plumbers and plumbing 
contractors was found in the general language underlined in § 67-16-3, supra, Attorney 
General Opinion No. 4726. The Plumbing Board Act of 1949, however, by use of 
specific language, defined an area of jurisdiction and repealed, by implication, the 
jurisdiction and control formerly held by the Contractors' License Board over the 
plumbing trade.  

Specifically, the act creating the Plumbing Administrative Board spelled out pointedly, 
as underlined in §§ 67-22-1 (f) and 67-22-2, supra, the specific jobs and installations 
covered and further indicated the fields exempt from said Board control. Attorney 
General Opinion No. 6470.  



 

 

It is well appreciated that repeals by implication are not favored, however, it is also a 
generally accepted rule of statutory construction, as presented in 50 Am. Jur., § 563, 
that:  

"It is well settled that a special or specific law repeals an earlier general or broad law to 
the extent of any irreconcilable conflict between their provisions. The special or specific 
statute circumscribes the effect of the prior general or broad act from which it differs, 
and operates to engraft thereon an exception to the extent of the conflict. Hence, a 
statute enacted for the primary purpose of dealing with a particular subject 
prescribing terms and conditions covering the subject matter, supersedes a 
general statute which does not refer to that subject, although broad enough to 
cover it." (Emphasis supplied)  

Recalling the question instantly considered, we must now determine whether the 
language of the existing Plumbers Code covers the situation presented.  

Section 67-22-1 (f) and 67-22-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1957 Pocket Supplement, 
supra, provide, in effect, that the act shall apply to all plumbing installations or 
alterations, as defined, in or upon the premises of the consumers. In defining the word 
"premises" in this regard, it has been held to mean lands and tenement or land with its 
appurtenances. Appeal of Hilton, 9 A. 342, 116 Pa. 351; City of Newark v. Lippmen, 
Cr. Ct., 177 A. 556, 13 N.J.Misc. 248. Thus, it may be concluded that the Legislature 
intended that the Plumbers Administrative Board should have jurisdiction over the 
buildings and lots of consumers making use of plumbing facilities.  

In view of implied intent of Legislature discussed, and the manifest area of jurisdiction 
found in the existing Plumbing Code, it is our opinion that a contractor licensed by the 
Contractors' License Board, as indicated above, may not lay or construct sewer lines 
within three feet of a residence or other type building.  


