
 

 

Opinion No. 50-5287  

March 3, 1950  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: J. D. Hannah State Comptroller Santa Fe, New Mexico  

{*136} I have your letter of February 13, 1950, asking whether or not, and upon what 
terms and conditions the City of Hobbs has the right to examine school tax returns for 
the purpose of seeking information in connection with the assessment of their municipal 
occupation tax.  

Section 14-3815 of the 1941 Compilation, in so far as is pertinent, provides:  

"A. In determining the actual gross volume of business done by any person, firm, 
corporation or business, the governing body of any city, town or village, acting through 
its city clerk or other similar officer, may require of the bureau of revenue, a certificate 
showing the gross volume of business claimed to have been done by such person, firm, 
corporation, or business during the year or years under investigation or examination, as 
may be reflected by the records and returns on file in such office or offices, and it is 
hereby made the duty of the bureau of revenue or any other state officer having such 
records, to furnish such certificate upon written request and payment of one dollar ($ 
1.00) for the report on each separate business requested by the clerk or other officer of 
the city, town or village."  

It is the opinion of this office that the language of the above statute is explicit and needs 
no interpretation. No authority is granted to examine the records {*137} of the Bureau of 
Revenue. By the act, the bureau is authorized to issue a certificate showing the gross 
volume of business reported by the taxpayer, but is authorized so to do only upon 
written request, and upon payment of a fee of One Dollar for each business upon which 
a report is requested.  

In your letter you quote a portion of Section 14-3815, supra, which you contend 
authorizes the examination of these records. If you will read the portion of the act 
immediately preceding the part which you quote, you will note that it relates only to the 
city's occupation tax records, together with such information as may have been received 
by certificate from the Bureau of Revenue in the manner above stated. May I call your 
attention to Section 76-1437 of the 1941 Compilation which regulates the inspection of 
taxpayers' returns. The first part of the section prohibits the divulgence except in 
accordance with judicial order or as otherwise provided by the act. Nowhere in this 
section is there any provision which by any stretch of the imagination would allow 
inspection of these records or divulgence of information contained therein to any city or 
official thereof.  



 

 

Louis C. Lujan, Attorney for the Bureau of Revenue, has asked me to also advise as to 
whether or not you, as State Comptroller, have any authority to examine these records. 
This matter is also regulated by Section 76-1437 of the 1941 Compilation. In this 
connection, the pertinent part of the section reads as follows:  

"Nothing herein contained shall be construed to prohibit * * * the inspection by the 
attorney-general or other legal representative of the state of the report or return of any 
person by or against whom an action or proceeding is contemplated or has been 
instituted under this act."  

Under this provision, such records may be examined only when a proceeding is 
instituted or contemplated against an individual for violation of the Emergency School 
Tax Act. It would not apply where the violations in question were of the occupation tax 
act of a municipality.  

In addition, the inspection is limited to that of the attorney-general or other legal 
representative of the state. Legal representative in this sense, does not refer to the 
State Comptroller, but rather to the officers who are empowered to prosecute for 
violations of the School Tax Act.  

The only possibility that I can envision wherein you would have a right to inspect these 
records would be in the course of an audit of the School Tax Division of the Bureau of 
Revenue. In this case you would not be permitted to make this examination if the same 
data were available from another source. The validated receipts issued by that division 
would show exactly the same information, and would preclude you from examining the 
original report of the taxpayer.  

It is, therefore, my conclusion, that under no circumstances do municipal officials or the 
State Comptroller have the right to examine reports or returns of taxpayers under the 
provisions of the Emergency School Tax Act.  


